Ders Detayı

Veri Zarflama Analizi
10 Video, Ders Süresi: 75 gün 5,0

Dersler

Ders 1: Veri Zarflama Analizi Nedir?

Ders 2: Performans Analizi

Ders 3: Etkinlik Ölçümü

Ders 4: Doğrusal Programlama

Ders 5: Maliyet Minimizasyonu

Ders 6: Veri Zarflama Analizinin Tarihçesi

Ders 7: Veri Zarflama Analizinin Kullanım Alanı

Ders 8: Veri Zarflama Analizi Sonuçları ve raporlama

Ders 9: Örnek Uygulama 1

Ders 10: Örnek Uygulama 2

Bu ders toplam 240 dk'dır.

 

 Eğitim Hakkında

Bir karar verici için birden çok karar noktası varsa, bu karar noktalarının etkinliklerini tahminlemek ve kararını bu etkinlikler ölçüsünde şekillendirmek önem taşır. Gerçektende karar noktalarının etkinlik sıraması karar verici açısından önemlidir ve karar verici diğerlerine nazaran daha az etkin olan karar noktalarının etkinliklerinin arttırılmasını sağlayacak senaryoların kararın bütününün etkinliğini nasıl değiştireceğini bilmek ister.

Bu noktada Veri Zarflama Analizi, benzer girdiler kullanarak çıktı ya da çıktılar ortaya koymakla sorumlu karar noktalarının göreceli etkinliklerini değerlendirmek için kullanılan ve doğrusal programlama tabanlı bir yöntem olarak tanımlanabilir. Veri Zarflama Analizini benzer amaçlı diğer yöntemlerden ayıran temel özellik, çok sayıda girdi ve çıktının olduğu durumlarda değerlendirme yapılabilmesini sağlamasıdır. Analiz sonucunda, her karar noktasının etkinlik değeri, etkin olmayan karar noktalarının hangi girdi/çıktı oranlarında etkinliklerinin nasıl arttırılabileceği (senaryolar) ve referans olarak kullanılabilecek karar noktalarına ilişkin bilgiler elde edilir.

#AYEUM  #yeniyöntemler #verizarflama #yöntem

 

Eğitmen: Doç.Dr. Ayhan Demirci

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve İade garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma ve datalar üzerinde çalışma imkanı

Fiyat:
562,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 10
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 1 Kişi Oyladı (100/100)

1 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

H.O.E.

HOCAM MERHABA,ŞUNU SORMAK İSTİYORUM. VERİLERİM ARASINDA NEGATİF DEĞERLER(ZARAR OLARAK) OLDUKÇA FAZLA. BUNLARI ANALİZE NASIL DAHİL EDEBİLECEĞİM KONUSUNU TAM OLARAK ANLAYAMADIM. BİR DE PROGRAMI ÜCRETSİZ OLARAK İNDİREBİLECEĞİM BİR SİTE VAR MIDIR? KOLAYLIKLAR, TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Hilal Hanım merhaba. Negatif verilerin pozitif olması için eğer veri niteliği uygunsa tüm karar verme birimleri için sabit bir değer ile toplayarak artırmanız uygun olabilir. Ancak indeks türü (faiz, işsizlik oranı vb.) veriler için bu durum uygun değildir. Programın ücretsiz indirilmesi mümkün değil. Sadece demo versiyonu var. İyi çalışmalar dileklerimle.


V.Ö.

SELAMLAR, BEN DAHA ÖNCEDEN STATA İLE UYGULAMA YAPMIŞTIM AMA SİZN PROGRAMINIZ DAHA UYGUN. UYGULAMADA KULLANDIĞINIZ PROGRAMI NEREDEN TEMİN EDEBİLİRİM. TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba. Stata ile kısıtlı analiz olanağı var. Veri ve KVB sayısı arttıkça stata çaresiz kalabiliyor. Bendeki program eski versiyonu. Yine de paylaşmak isterim ama uzaktan mümkün değil. Yenisi için frontier analyst web sitesinden yararlanabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.


V.Ö.

BU PROGRAM SADECE VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İÇİN KULLANILIYOR DEĞİL Mİ? STOKASTİK SINIR ANALİZİ DE YAPABİLİYOR MU? ESKİ VERSİYONUNU SİZDEN TEMİN EDEBİLİRSEM MEMNUN OLURUM (VAHAP.ONEN@GMAİL.COM)


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Evet. Sadece VZA için yazılmış bir program. Sınırlı veri ile (1’e 2) sınır analizi yapılabiliyor. İyi çalışmalar dilerim


E.İ.

MERHABA HOCAM, EXCEL'İN SOLVER EKLENTİSİ İLE YAPILAN VERİ ZARFLAMA ANALİZİNİN ANLATMIŞ OLDUĞUNUZ YÖNTEMDEN FARKI NEDİR?


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba. Ben bugüne kadar DEA Solver ile çözümleme yapmadım. Ancak yayınlanmış makalelerden ve Excel programının özelliklerinden çoklarımda bulunabilirim. Öncelikle her ikisi de birbirine çok yakın etkinlik skor sonuçları veriyor. Ancak DEA Solver raporlamada kullanılabilecek görsel üretimine uygun değil. Program çok sayıda görsel üreterek, raporlamada şekil üstünlüğü sağlamaktadır. Ancak amaç sadece etkinlik skorlarının elde edilmesi ise iki yaklaşımı da aynı ve yeterli görebilirsiniz.


A.C.

SAYIN HOCAM MERHABA, BEN FONLARIN PERFORMANS ANALİZİNİ YAPACAĞIM, GETİRİSİ HAZİNE BONOSU GETİRİSİNİ GEÇEN FONLAR BAŞARILI(1), HAZİNE BONOSUNU GEÇEMEYEN FONLAR BAŞARISIZ(0) OLARAK KODLADIM. SORUNUM ŞU, BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLERİM FONLARIN STRATEJİLERİ YANİ A STRATEJİSİ, B STRATEJİSİ, C STRATEJİSİ BUNLARI UYGULAYAN FON SAYILARI EŞİT DEĞİL A STRATEJİSİNİ UYGULAYAN FON SAYISI 35 B STRATEJİSİNİ UYGULAYAN FON SAYISI 125 C STRATEJİSİNİ UYGULAYAN FON SAYISI 400 VE DE YILLARA AİT GÖZLEM SAYILARIM DA EŞİT DEĞİL, A STRATEJİSİ 2000 YILINDAN BERİ UYGULANIYOR B STRATEJİSİ 2009 YILANDAN İTİBAREN UYGULANIYOR. SORUM ŞU; BEN BU DURUMDA VERİ ZARFLAMA ANALİZİ UYGULAYABİLİR MİYİM.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

MERHABA. BUGÜNE KADAR GÖRDÜĞÜM TÜM VZA UYGULAMALARINDA EŞİTLER ARASINDA BİR ERTKİNLİK ÇALIŞMASI YAPILMIŞTIR. BİRBİRİNDEN FARKLI KVB'LER ARASINDA UYGULANMASI DOĞRU SONUÇ DA VERMEYECEKTİR. AYRICA GİRDİ VE ÇIKTILARDAN OLUŞAN TABLONUN TAM OLMASI (FULL RANK) OLMASI GEREKİYOR. AKSİ DURUMDA VZA UYGULANAMAZ. AYRICA DEĞİŞKENLERİN İKİLİ OLMASI DA BAŞKA BİR HANDİKAP. ZİRA FARKLI MİKTARLARDA GİRDİ VE ÇIKTI İLE YAPILMASI GEREKN ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ SADECE 1 VE 0'LARDAN OLUŞAN VERİLERLE YAPILACAK. BU DURUMDA DA SONUÇ NASIL OLUR BİLEMİYORUM. GÖZLEM SAYILARININ EŞİT OLMAMASI SORUNUNU HER BİR YIL İÇİN AYRI AYRI ANALİZ YAPARAK HALLEDEBİLİRSİN. VEYA PANEL GİBİ TÜM YILLARI AYRI BİRER KVB GİBİ ANALİZ EDEBİLİRSİN. AMA DİĞER PROBLEMLERİ HALLETMEN GEREKECEK.


İ.Ç.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE SUNUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. VZA İLE İLGİLİ İKİ SORUM OLACAK. BİRİNCİSİ NEGATİF DEĞERLİ VERİLER İÇİN DEĞERLERİ T PUANINA ÇEVİREREK POZİTİFLEŞTİRME YOLUNA GİTMEK MÜMKÜN MÜDÜR? İKİNCİSİ İSE LİTERATÜRDE 'WEİGHT RESTRİCTİON' ŞEKLİNDE BİR KAVRAM VAR. BU KAVRAM SİZİN DOĞRUSAL PROGLAMA BÖLÜMDE İFADE ETTİĞİNİZ KISITLAMALARLA AYNI ŞEY Mİ? DEĞİLSE BUNUN HAKKINDA BİLGİ VERME İMKANINIZ VAR MI? TEŞEKKÜRLER


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

İsmail Bey merhaba. İlk sorunuz için literatürde pozitifleştirme için kullanılan bir yöntem T Puanı. Negatif bir veriyi pozitif hale getirmek için tüm verilere aynı değerin eklenmesi şeklinde uygulanıyor. İkinci sorunuz için ağırlıkları VZA zaten kendisi serbestçe belirliyor. Dolayısıyla kişisel ağırlık kısıtlamasına gerek kalmıyor. Ama sorunuza cevabım EVET. Uzman görüşüne dayalı ağırlıklandırma yapılan çok kriterli karar verme teknikleri uygulamalarında, bir kritere çok fazla ağırlık puanı verilmesi, diğerlerini çok fazla önemsizleştiriyor. Bu nedenle yapılan bir kısıtlama bu. Ancak Doğrusal Programlamadaki kısıtlama; amaç fonksiyonuna ulaşmanın önündeki kısıtlamaları içeriyor.


F.D.

SAYIN HOCAM MERHABA, EĞİTİM İÇİN TEŞEKKÜRLER. BEN SAĞLIK ALANINDA BİR ÇALIŞMA PLANLIYORUM. YAPTIĞIM LİTERATÜR TARAMASI SONUCUNDA NETLEŞTİREMEDİĞİM BİR NOKTA VAR. ÇALIŞMALARDA KULLANILACAK GİRDİ VE ÇIKTI DEĞİŞKENLERİ LİTERATÜRE BAĞLI OLARAK BELİRLENDİKTEN SONRA KİMİ ÇALIŞMALARDA BU DEĞİŞKENLER ARASINDA KORELASYON ANALİZİ YAPILARAK YÜKSEK DERECEDE İLİŞKİLİ OLAN DEĞİŞKENLER (0,80'NİN ÜSTÜ) MODELDEN ÇIKARILMIŞ; KİMİ ÇALIŞMALARDA YİNE KORELASYON ANALİZİ YAPILIP İZOTONİKLİĞE (GİRDİ ARTIRILDIĞINDA ÇIKTININ AZALMAMASI) BAKILDIĞI SÖYLENMİŞ AMA YÜKSEK İLİŞKİ DEĞİŞKENLERİN ÇIKARILMASI GİBİ BİR İŞLEM YAPILMAMIŞ; KİMİ ÇALIŞMALARDA İSE DEĞİŞKENLER ARASINDA KORELASYON ANALİZİ YAPILDIĞINA DAİR BİR BİLGİ VERİLMEMİŞ. BU NOKTADA DOĞRU OLAN VE YAPILMASI GEREKEN UYGULAMA HANGİSİDİR? İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Fatih Bey merhaba. Girdi ve çıktı sayısının çok fazla olması durumunda VZA sonuçları güvenilirliğini kaybediyor. Bu nedenle diğer tüm analizlerde olduğu gibi burada da yüksek korelasyonlu değişkenlerin analizden alınması tavsiye ediliyor. Ancak şart değil. Zaten kısıtlı bir değişkenle çalışıldığı durumlarda eleme yapmayabilirsiniz. Bu durumda bile bu değişkenlerin, sonuca çok da katkı sağlamadığını bilmelisiniz. İyi çalışmalar dileklerimle.


E.İ.

İYİ ÇALIŞMALAR HOCAM. VZA' DA MİNİMUM GİRDİ İLE MAKSİMUM ÇIKTI ELDE EDİLMESİ YAKLAŞIMINA BAĞLI OLARAK ETKİNLİK ANALİZİ YAPIYORUZ. O HALDE BİR İŞLETMEYE AİT FARKLI ÜRETİM MERKEZLERİNİN ETKİNLİĞİNİ ÖLÇERKEN; İŞ GÜCÜ, EKİPMAN SAYISI, HAM MADDE VE YARI MAMULLERİ GİRDİ OLARAK ALIP, ÇIKTI OLARAK DA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ VE ÜRETİM SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN HATALI ÜRÜNLERİ (BUNLARI HER ZAMAN MİNİMİZE ETMEK İSTERİZ) MODELE KOYMAK YANLIŞ MI OLACAKTIR? MODELİ BÖYLE KURDUĞUMUZDA SİSTEM ÇIKTI KISMINDA MİNİMİZE ETMEK İSTEDİĞİMİZ BİR DEĞERİ KOYDUĞUMUZ İÇİN YANLIŞ SONUÇ MU VERECEKTİR? BİR DİĞER SORU VE KURGULADIĞIMIZ YÖNTEM OLARAK; 5 GİRDİ, 7 ÇIKTI VE 25 KARAR BİRİMİ OLAN BİR MODEL SAĞLIKLI SONUÇ VERECEK MİDİR? TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba. "Üretilen Ürünler" verisini neden azaltmak istediğinizi anlayamadım. Halbuki artırmak isteyeceğimiz bir üründür. Aynı girdi ve çıktılara sahip olmayan birimlerin etkinliklerinin karşılaştırılmasında VZA yetersiz kalabilir. Zira tüm girdi ve çıktıların aynı olması gerekecek. Ayrıca literatürün aksine KVB sayısı için "KVB=(N+M)*3" gibi bir yaklaşım daha uygun olacaktır. Zira fazla sayıda girdi ve çıktı analize dahil edilince tüm KVB'lerin %100 etkin çıkma olasılığı artıyor. Fazla olan ve çok da etkisi olmayacağını değerlendirdiğiniz bazı verileri analiz dışına çıkararak sorunu çözebilirsiniz.


E.İ.

MERHABA HOCAM. BİR İŞLETMEYE AİT FARKLI ÜRETİM MERKEZLERİNİN (BİRDEN ÇOK GİRDİ İLE BİRDEN ÇOK ÜRÜN ÜRETİLEN) ETKİNLİĞİNİ ÖLÇERKEN ÜRETİM MERKEZLERİNİN BAZISINDA BAZI ÜRÜNLER ÜRETİLMİYOR VE ÜRÜN İÇİN GEREKLİ HAM MADDE DE TESİSİN GİRDİLERİ ARASINDA YER ALMIYORSA, NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİZ? BU TESİSLER SADECE BİR ÜRÜNÜ ÜRETMEDİKLERİ İÇİN TÜM DEĞERLENDİRMENİN DIŞINDA MI TUTULMALIDIR? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba. Önceki sorunuz için buna cevap vermiştim. Tüm girdi ve çıktıların aynı olması gerekiyor. Ona göre KVB'ler seçilmeli.


M.U.

HOCAM MERHABALAR. ANALİZE DAHİL EDİLECEK FİRMA SAYISINDA SINIRLAMA VAR MI? EN FAZLA KAÇ TANE FİRMAYI ANALİZE DAHİL EDEBİLİRİZ?


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Meryem Hanım merhaba. Elbette KVB sayısında sınırlama yok. Ancak bu konu çözümleme yapacağınız programın kapasitesi ile ilişkili. Program satın alırken bunu göz önüne alarak fiyata yansıtıyorlar. Onun dışında bir kısıt olmaz. İyi çalışmalar dileklerimle.


E.İ.

MERHABA HOCAM, ASLINDA CÜMLEYİ EKSİK YAZINCA ANLAM KARGAŞASI OLMUŞ. DEMEK İSTEDİĞİM TEK BİR MODELDE ÜRETİM MAKSİMUM, HATALI ÜRÜNLERİNDE MİNİMUM ELDE ÇIKMASI İDİ. AMA YANITINIZDAN HER İKİSİ İÇİNDE AYRI MODEL KURULMASI GEREKTİĞİNİ ANLADIM. O HALDE DAHA GENİŞ BİR AÇIDAN ŞU SORUYU SORMAK İSTERİM. ÇOK GİRDİ VE TEK ÇIKTILI BİR DURUMDA ÇIKTIYI MİNİMUM DA TUTMAK İSTEYEN BİR MODEL KURMAK VZA'NIN MANTIĞINA NE DERECEDE UYAR? EĞER BU DOĞRU BİR YAKLAŞIM İSE HANGİ MODELİ TERCİH ETMEK DAHA DOĞRU OLACAKTIR? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Emre bey merhaba. Aslında sorunuzu hala anlayabilmiş değilim. VZA Çoklu girdi ve Çoklu çıktı için kullanılıyor. Dolayısıyla tek girdi veya tek çıktı için çok da uygun bir yöntem değil ama benzer uygulamalar da yok değil. Yine de bu tür durumlar için regresyon analizini öneriyorum. Ayrıca çıktıyı neden azaltmak istediğinizi de anlayamadım. Mantık hatası var gibi geldi bana. Uygunsa bana verilerinizi ve girdi/çıktı durumlarını paylaşırsanız daha makul bir inceleme yapıp dönüş yaparım. İyi çalışmalar dileklerimle.


B.Ö.

HOCAM MERHABALAR.. VZA DERSİNİZİ DİNLEDİM. EMEKLERİNİZE SAĞLIK. TEZ AŞAMASINDAYIM VE BENİM KONUM KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNÜN 2016-2020 5 YILLIK ETKİNLİĞİNİN VZA YÖNTEMİ İLE ANALİZ EDİLMESİ. FRONTİER ANALYST PROGRAMINA VERİLERİ NASIL GİRECEĞİM HOCAM? 6 TANE KATILIM BANKASI VAR EMLAK KATILIM A AİT YETERLİ VERİ OLUŞMADI. 5 YILLIK SEKTÖRÜN ETKİNLİĞİ İÇİN GİRDİ VE ÇIKTILARI NASIL BELİRLEYECEĞİM ? GİRDİ YÖNLÜ MÜ ÇIKTI YÖNLÜ MÜ ÇALIŞMAM LAZIM ? YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba. VZA ile yapılacak analizlerde veri setinin tam olması gerekmektedir. Ayrıca Karar Verme Birimi sayısı da önemli bir kısıt. Verilerinize baktığımda KVB sayısının 6 olması, girdi ve çıktı sayısında kısıtlamaya neden olacaktır (Literatüre göre KVB=G+Ç+1 şeklinde belirtilmekle birlikte çoğu çalışmada -benim de rastladığım bir durum olarak- KVB=3(G+Ç) şeklinde ele alınmalıdır. Bu da sizin çalışma alanınızı önemli ölçüde kısıtlayacaktır. Zira her iki durumda da G+Ç olarak 5'i geçme olanağınız olmayacak. Bu da çalışmanın niteliğini olumsuz etkileyecektir. Banka sayısını artırma olanağınız yoksa ve sadece bu verilerle çalışmanız gerekiyorsa yıl bazında KBV'leri tasnif edip Panel VZA şekline çevirebilirsiniz. Bu durumda KBV sayısı artacaktır. Son olarak artırılması iyi olan verileri çıktı, azaltılması iyi olan verileri girdi şeklinde ele alabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.


T.T.

HOCAM MERHABA, TÜRKİYE'DEKİ İLLERİN ETKİNLİĞİNİ ÖLÇMEK İÇİN HEM CCR HEM DE BCC MODELLERİNİ KULLANARAK VZA YAPTIM. ANCAK CCR'DE ETKİNSİZ (0,49) ÇIKAN BİR İL BCC MODELİNİ KULLANDIĞIMDA ETKİN (1) ÇIKTI. DİĞER İLLERDE ÇIKAN FARKLILIKLARDA BÖYLE BÜYÜK BİR FARK YOK O NEDENLE ACABA HATALI BİR SONUÇ OLABİLİR Mİ YOKSA NORMAL MİDİR ACABA? BUNUN İÇİN İKİ VZA PROGRAMI KULLANDIM. HER İKİ PROGRAMDA DA AYNI SONUÇ ÇIKTI. KULLANDIĞIM PROGRAMLARDAN BİRİ EMS. DEĞİŞKENLERİN AĞIRLIĞI SONUÇ KISMINDA ÇIKAN ONDALIKLI DEĞERLER MİDİR HOCAM? İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Tuğba merhaba, VZA modellerinden CCR ölçeğe göre sabit getiri durumunda kullanılır, BCC ise ölçeğe göre değişken getiri durumunda kullanılır. BCC modeli bu özelliği sayesinde değişkenlerin ağırlıklandırılmasında esneklik sağlar ve bu nedenle BCC ile yapılan tüm ölçümlerde, CCR ile yapılanlara nazaran daha fazla sayıda KVB tam etkin olarak görülür. Dolayısıyla karşılaştığın durum son derece normal. Zaten her iki modelin de kullanıldığı çalışmaları da incelersen tümünde aynı durumun gerçekleştiği de görülecektir. Kullandığı programlar hakkında bilgim olmadığı için yorum yapamam ancak bir sayının sadece ondalık kısmının ağırlık değeri olacağını zannetmiyorum. İyi çalışmalar dilerim.


B.Z.

MERHABA HOCAM, ÇALIŞMAMDA, VERİ ZARFLAMA ANALİZİNDEN EDECEĞİM VERİLERİ BAŞKA MODELDE BAĞIMLI DEĞİŞKEN OLARAK KULLANACAĞIM. BU NOKTADA SİZE SORMAK İSTDEĞİM BİR KAÇ SORU BULUNMAKTA. VZA İÇİN 3 GİRDİ VE 1 ÇIKTIDAN OLUŞAN DEĞİŞKENLERİM VAR VE 50 ŞİRKET 14 YILLIK VERİLERİ KULLANARAK ANALİZ YAPACAĞIM. BU ŞEKİLDE BCC MODELİNİ UYGULAYABİLİR MİYİM (TEMEL ALDIĞIM ÇALIŞMADA BU MODEL KULLANILMIŞ) YA DA EN UYGUN MODEL HANGİSİ OLABİLİR. ANALİZ YAPARKEN İLK OLARAK TÜM ŞİRKETLERİN İLK AYNI YILLARINI ALARAK MI ANALİZ YAPMALI MIYIM? ÖRNEĞİN BİRİNCİ ANALİZ A ŞİRKETİ 2005, B ŞİRKETİ 2005 C ŞİRKETİ 2005...., İKİNCİ ANALİZ A ŞİRKETİ 2006, B ŞİRKETİ 2006, C ŞİRKETİ 2006 ŞEKLİNDE SON YILA KADAR MI UYGULAMAM GEREKİYOR. ÖNERİLERİNİZ NELERDİR. TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Bekir merhaba, Benim de VZA çıktılarını bağımlı değişken olarak kullandığım bir çalışma oldu. Ancak VZA için değişkenlerin sıkıntılı. Yöntem çoklu girdi ve çoklu çıktı için kurgulanmış bir yöntem ve özellikle kongrelerde tek girdi veya tek çıktı konusu ciddi eleştiri alıyor. Bunun dışında her yılı ayrı ayrı ele alman en doğrusu olur. Ancak panel veri uygulamaları gibi tüm veri setini tek elden de değerlendirebilirsin. Ancak bu durumda da girdi ve çıktılarının sayısı yetersiz kalacaktır. Veri sayısını artırmanı öneririm. Yine de konuyu yüz yüze de görüşebiliriz. Perşembe günleri Üniversitenden (UTL Bölümünde) Safa Kocademir ile birlikte doktora dersim var. Onunla irtibata geçip takip edebilirsen detaylı konuşuruz. Ancak mevcut haliyle çalışmanın çok eleştiri alacağını düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.


Z.K.

MERHABA, GİRDİ ÇIKTI SEÇİMİYLE İLGİLİ OLARAK; BELİRLEDİĞİM BİR GİRDİ, BELİRLENMESİ PLANLANAN ÜÇ ÇIKTININ TAMAMI İLE AYNI YÖNLÜ YÜKSEK KORELASYONA MI SAHİP OLMALI? ÖRNEĞİN G1 GİRDİSİ Ç1 VE Ç2 ÇIKTILARIYLA POZİTİF YÜKSEK KORELASYONA SAHİPKEN, Ç3 İLE YÜKSEK NEGATİF KORELASYONA SAHİP OLABİLİR Mİ YOKSA Ç3 ÇIKTISININ SEÇİMİNDEN VAZGEÇMEK Mİ DAHA DOĞRU OLUR? BİR DİĞER SORUMDA, VERİLER İÇERİSİNDE NEGATİF DEĞERLER VAR İSE (FİNANSAL VERİLERDE OLABİLİYOR) TÜM VERİLERE AYNI DEĞERİN EKLENMESİ SURETİYLE NEGATİF VERİ SORUNUNDAN KURTULMAK DOĞRU MUDUR? TEŞEKKÜRLER...


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Zeyno merhaba, Veri seti içerisinde yüksek korelasyon tercih edilen bir durum değil. Ama başka bir veri düşünülemiyorsa kullanılabilir. Korelasyonun yönünün önemi olduğunu düşünmüyorum. Negatif veriler için eğer Doğrudan yabancı yatırım gibi reel bir değerse tüm verileri aynı miktarda artırmak bir çözüm. Ancak mantıklı olmuyor yani eleştirilebilir. Zira ülkelerin yatırımlarını etkileyen hususlar doğrusal değil. Ama yine de bir çözüm elbette. Negatif veriler için eğer enflasyon gibi ORAN verisi ise bunları kullanmamakta yarar var. Çünkü oran verilerinin ekleme yoluyla pozitif hale getirilmesi çok daha uygunsuz bir durum. Umarım sorularına cevap olmuştur. İyi çalışmalar dileklerimle.


Z.K.

ÖNCELİKLE CEVAP İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ÇIKTI OLARAK KULLANMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM ROA VE ROE DEĞİŞKENLERİ BAZI ŞİRKETLERDE DÖNEM DÖNEM NEGATİF, DİĞER BAZI FİNANSAL RASYOLARDA DA NEGATİFLİKLER VAR. BAHSETTİĞİNİZ UYGUNSUZLUK BU DEĞİŞKENLER İÇİN DE GEÇERLİ Mİ? GEÇERLİ İSE NEGATİFLİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BAŞKA NASIL BİR YOL İZLENENEBİLİR? İYİ ÇALIŞMALAR, TEKRAR TEŞEKKÜRLER...


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Zeyno merhaba, Bu konuda literatürde önerilen iki farklı yöntem var. Bunları kitabımda (Teori ve Uygulamalarla Veri Zarflama Analizi, s. 51) ayrıntılı olarak açıklamıştım. Oradan bulabilirsin. İyi çalışmalar dileklerimle.


H.K.

HOCAM EĞİTİMİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER, ÇOK FAYDALI OLDU. BİR SORUM VAR 81 İL İÇİN 6 SEKTÖRÜN ELEKTRİK TÜKETİMİNİ GİRDİ OLARAK ALIP, HER İL İÇİN DE GSYH'Yİ ÇIKTI OLARAK ALABİLİR MİYİM, ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ÖLÇMEK İÇİN? AYRICA, ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BULMAK İÇİN BAŞKA NASIL BİR YÖNTEM KULLANABİLİRİM YOKSA SADECE VZA YETERLİ OLUR MU?


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Hazar merhaba, VZA çoklu girdi ve çoklu çıktı veri seti için uygundur. Tek girdi ve tek çıktı olması halinde ORAN ANALİZİ yapabilirsin. Girdi ve çıktı belirleme yaklaşımın doğru, o verileri belirttiğin şekilde tanımlayabilirsin. Ancak yanlarına en az birer tane daha veri eklemen gerekir ki VZA uygulayabilesin. Ancak veri setini de görmek lazım. Girdiler, çıktılar ve KVB'ler şeklinde bir tablo hazırlayabiliyor musun? En az 4 sütunlu (en az 2 girdi, en az 2 çıktı) ve 81 satırlı bir tablodan söz ediyorum. Ancak bu durumda VZA uygulanması uygun olacaktır. Aksi halde regresyon veya oran analizi uygun olur. Umarım soruna cevap verebilmişimdir. İyi çalışmalar dileklerimle...


F.K.

HOCAM MERHABA VZA ANALİZİNDE ÇIKTILARIN AZALTILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİNİZ. PEKİ ÇIKTIMIZ İSTENMEYEN BİR ÇIKTI OLURSA ÖRNEĞİN SERA GAZI GİBİ O ZAMAN NASIL DEMEMİZ GEREKİR?


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Merhaba, Konuyu kitabımda da detaylı şekilde anlatmıştım. İncelemenizi öneririm. Bu konuda literatür şöyle yaklaşıyor; sera gazı emisyonu, bebek ölüm oranı gibi çıktı olarak alınması gereken verileri belirli bir sayıdan çıkarmak suretiyle, artırılması istenen veri haline getiriyoruz. Örneğin; bir bölgenin sera gazı emisyonu 23 ise, örneğin tüm verileri 100'den çıkararak, bu bölge için bulunan 77 değerinin, artık artırılması beklenir. Aslında bu yaklaşım, esas verinin azaltılması anlamına da gelecektir. İyi çalışmalar dileklerimle.


T.Ş.

MERHABA HOCAM, LİTERATÜRDE GİRDİ VE ÇIKTILARINI NASIL SEÇİLDİĞİNE DAİR SPESİFİK BİR BİLGİ BULUNMAMAKTA. GENEL OLARAK LİTERATÜRDEN YARARLANILARAK GİRDİ VE ÇIKTILAR BELİRLENMİŞ. BEN LİTERATÜRDE BULUNMAYAN BİR KONU HAKKINDA ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUM. GİRDİ VE ÇIKTILARI SAYISAL BİR TEMELE DAYANDIRARAK SEÇEBİLECEGİM BİR TEKNİK VAR MI? BİR DE GİRDİ VE ÇIKTILARIN AĞIRLIKLIKLARININ HANGİ TEKNİKLE HESAPLANDIĞINA DAİR BİR BİLGİYE ERİŞEMEDİM. BU KONUYLA ALAKALI DA YARDIMINIZI İSTEYECEĞİM. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (AYHAN DEMİRCİ)

Tuğba merhaba, Girdi ve çıktıların seçimi en önemli aşama. Bu noktada şuna bakıyoruz; azaltmak istediğimiz şeyleri (kaynaklar) girdi, artırmak istediğimiz şeyleri (gelir, kar vb.) çıktı olarak alıyoruz. Ancak bazı çalışmalarda (Örneğin sağlık alanındaki çalışmalarda "bebek ölüm oranı", "hasta sayısı" gibi veriler, sistemin olağan çıktıları olduğu için artırılması gereken bir şeymiş gibi yanılgı yaratıyor. Bu durumda bu verileri ya tersini alarak ya da 100'den çıkararak analize dahil ediyoruz. Literatürde bulunmayan veri hakkında bilgi verebilirsen, spesifik olarak üzerinde değerlendirme yapabilirim. Sayısal temelli seçim sorunu anlayamadım, ama genel görüş literatürü takip etme olacaktır. Girdi ve çıktıların ağırlıklandırmasını VZA, kendi matematiksel yapısıyla çözüyor. Zaten manuel olarak yürütebileceğin bir yöntem değil. Mutlaka Stata veya (mümkünse) Frontier gibi özel yazılımlardan destek almalısın. Bu durumda zaten program verileri kendisi ağırlıklandıracaktır. Tekrar soruların olursa haberleşiriz. İyi çalışmalar dilerim.