Ders Detayı

Temel ve İleri Düzey SmartPLS Kullanımı Eğitimi
15 Video, Ders Süresi: 75 gün 5,0

Dersler

Ders 1: SmartPLS Eğitimi 

Ders 2: SmartPLS Programı Tanıtımı-PLS SEM Kullanımındaki Artış

Ders 3: SmartPLS ve YEM Temel Kavramlar

Ders 4: Formatif ve Reflektif Değişkenler

Ders 5: Güvenirlik-Geçerlilik

Ders 6: Program Tanıtımı ve Kurulumu

Ders 7: Ölçüm Modeli

Ders 8: Doğrulayıcı Faktör Analizi

Ders 9: Gizil Değişkenler İçin Yeniden Örnekleme (Bootstrapping)

Ders 10: İlişki Analizi

Ders 11: Mediatör (Aracılık) Analizleri I

Ders 12: Mediatör (Aracılık) Analizleri II

Ders 13: Farklı Yaklaşımlarla Mediatör (Aracılık) Analizleri

Ders 14: Kategorik Değişkenler İçin Moderatör (Düzenleyici Etki) Analizleri

Ders 15: Sürekli Değişken Moderatörlerle Düzenleyici Etki Analizleri

Bu ders toplam 735 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

 SmartPLS (Ringle vd., 2015), sosyal bilimciler tarafından giderek daha yaygın biçimde kullanılan bir analiz programıdır. Analiz mantığı PLS-SEM'e dayanmaktadır. 1990'lardan sonra yaygınlaşmaya başlayan ikinci nesil analiz yöntemleri yapısal eşitlik modelleri olarak adlandırılmaktadır. Yapısal eşitlik modelleri, regresyon gibi birinci nesil analiz yöntemlerine göre çok daha karmaşık araştırma modellerini tek aşamada analiz edebilmektedir. 
Yapısal eşitlik modelleri (SEM) olarak isimlendirilen bu ikinci nesil metotların iki türübulunmaktadır. Birisi kovaryans temelli çalışan yapısal eşitlik modelleri , orjinal ismi ile Covariance-based SEM (CB-SEM)’dir. Bu metoda dayanan çok sayıda analiz programı bulunmaktadır. AMOS, LISREL, MPlus bunlardan bazılarıdır.   Diğer yapısal eşitlik modelleri ise varyans temelli çalışan yapısal eşitlik modelleri, orjinal adı ile Variance-based SEM (PLS-SEM)' dir. SmartPLS, ADANCO, WarpPLS gibi analiz programları bu metoda dayanmaktadır.

SmartPLS son derece gelişmiş olup PLS-SEM metoduna dayanan bir yazılımdır. Bundan dolayı:

·Non-parametriktir. Verinin normal dağılıma sahip olmasını gerektirmez.

·Küçük örneklemlerde de etkili şekilde çalışır.

·Formatif değişkenleri de analiz edebilir.

·Çok karmaşık modellerde bile sorunsuz çalışabilir. Bir veya iki indikatörlü değişkenlerle de analiz yapabilir. Bu tür değişkenler identification problemine neden olmaz.

Eğitmen Hakkında

Doç. Dr. Harun YILDIZ SmartPLS kullanımı ve yapısal eşitlik modellemesi konusunda uzman olup bu konuda çok sayıda yayın yapmıştır. SSCI ve diğer uluslararası ve ulusal endekslerce taranan birçok dergide özgün yayınlara sahiptir. Doç. Dr. Harun YILDIZ, çok sayıda uluslararası ve ulusal bildiri sunmuş, 8 farklı projede araştırmacı ya da yürütücü olarak da görev yapmıştır.Bununla birlikte çok sayıda kitap yazmış, bölüm çevirileri ve editörlükler ile alana katkı sağlamaya çalışmıştır. Harvard Business Review TR gibi dünyanın en prestijli iş ve yönetim dergisinde iş dünyasına yönelik makaleleri yayımlanmıştır. Özellikle örgütsel davranış disiplini şemsiyesi altında tekno-davranış alanında yaptığı çalışmaları ile NTV, HaberTürk, Kanal Ege ve TRT Radyo1 gibi birçok tanınmış medya organlarında canlı yayın konuğu olarak yer almıştır. Türkiye’deki araştırma yöntemleri alt yapısının geliştirilmesi amacıyla bu projede araştırmacı olarak yer alan Yıldız, halen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yönetim ve Strateji Doçenti olarak görev yapmaktadır.

#AYEUM  #yeniyöntemler #SmartPLS #yöntem

Eğitmen: Doç. Dr. Harun YILDIZ

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100  Memnuniyet ve iade garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı, Datalar Üzerinde Çalışabilme İmkanı

Fiyat:
799,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 15
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 1 Kişi Oyladı (100/100)

1 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

A.K.

SAYIN HARUN HOCAM, YAKIN ZAMANDA BİR SMART PLS ÇALIŞTAYI İLANINDA, PROGRAMIN ‘PİLOT STUDY’ İÇİN DE UYGUN OLDUĞU BİLGİSİ PAYLAŞILMIŞ. SMART PLS İLE ‘PİLOT STUDY’ NASIL YAPILIR, ACABA? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba; Adem Bey, burada bahsedilen bir ön çalışma (pilot çalışma) kapsamında araştırma modelinde yer alan değişkenler arasındaki ilişkilerin TAHMİNİNE yönelik bir vurguya atıfta bulunulmaktadır. Yani bir pilot çalışmadaki araştırma verisinin genellikle 30-100 gözlem olduğu düşünüldüğünde diğer yapısal eşitlik programları (AMOS, LISREL gibi) ile elde edilen uyum iyilik değerleri yeterli veri olmadığında bir anlam ifade etmeyecek ya da RMSEA değeri yüksek çıkacaktır. Dolayısıyla SmartPLS böyle bir durumun üstesinden gelecektir. İyi çalışmalar.


A.K.

MERHABA, DERS 9 DA AVE, CR, RHO VE C. ALPHA DEĞELERİNİ İNCELEDİKTEN SONRAKİ ADIM OLARAK 51.56 DK DA BOOTSTRAPPİNG FACTOR SEÇENEĞİ İLE İNDİKATORLERLE GİZİL DEĞİŞKENLERİN ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANLAMLI OLUP OLMADIĞINI TEST EDİYORSUNUZ. ÖNCE 500 SAMPLE İLE RUN NO:3 TABLOSU ÇIKTISINDA TÜM DEĞERLER P DEĞERLERİNİ GÖSTERİYORDU. SONRASINDA 5000 İLE DENEDİĞİNİZDE RUN NO:4 NOLU TABLODA S64 İLE S67 ARASINDAKİ İNDİCATOR-GÖSTERGELERİN ANLAMLILIĞINI BELİRTEN P DEĞERLERİ ÇIKMAMIŞ GÖRÜNDÜ. BİR ÖNCEKİ 500 LÜK TEST’TE ANLAMLILIK İÇİN P DEĞERLERİ ÇIKMIŞKEN, 5000’LİK DENEMENİZDE ÇIKMAMIŞ OLMASI NE ANLAMA GELMEKTEDİR? BENİM MODELİMDE ÖRNEĞİN, 500'LÜK VE 5000'LİK DENEMEDE SADECE BİR GİZİL DEĞİŞKENİN P DEĞERLERİ, SİZİN ÖRNEKTE OLDUĞU GİBİ, GÖRÜNMEMEKTEYSE DE 1000 LİK DENEMEDE GÖRÜNÜYOR. BU TÜR BİR DURUMUN NASIL BİR AÇIKLAMASI OLABİLİR?


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Bu durum PLSc ile ilgilidir. Uyumlu metodun model kabul koşulları sıkı varsayımları içerir. Eğer veride uç değerler fazla ise böyle bir problem verir. Çünkü türev örneklem olduğundan sürekli aynı verilerin 5000 gibi bir seri içerisinde tekrarlanma olasılığı gittikçe artar. Çözüm yolu verideki sorunlu indikatörleri incelemek. Bu verilerin sorunlu olanlarını (uç verileri) silmek. Özellikle de o problemli göstergeler için. Ya da o yapının formative bir yapı olup olmadığına karar verin. Kendi veriniz için ise verinin dikkatli bir şekilde tüm varsayımlar açısından incelenmesi ve ona göre adımların takip edilmesi gerekiyor. Başarılar dilerim.


M.A.

HOCAM MERHABA, DR. DERYA DOĞAN'IN KİTABININ İLK BASKISI İLE İKİNCİ BASKISI ARASINDA CİDDİ BİR FARK SÖZ KONUSU MUDUR? BU KONUDA BİLGİNİZ VAR MI? İKİNCİ BASKI DAHA MALİYETLİ GÖRÜNÜYOR.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Hair et al. 2017 kitabını esas alınız. Literatür şuanda sürekli bu esere atıf veriyor. Özellikle de uluslararası literatür. Türkçe olan kitaplar da temelde bu kaynağa dayanarak eserlerini oluşturuyorlar. İyi çalışmalar.


E.S.

HOCAM MERHABA 1. DERSTE KURACAĞIMIZ MODELİN KURAMSAL ALT YAPIYA DAYANMASI GEREKTİĞİNDEN BAHSETTİNİZ . BU KURAMLARA (ÖRNEĞİN; SOSYAL DEĞİŞİM TEORİSİ, PLANLI DAVRANIŞ KURAMI VB.) TOPLU VEYA AYRI AYRI OLARAK ÖĞRENEBİLECEĞİMİZ KAYNAKLAR HAKKINDA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ TEŞEKKÜRLER SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Örgüt düzeyinde teorilerle ilgili kitaplar mevcutken, birey düzeyinde birçok teori olduğundan bunların hepsini bir arada bulmak oldukça zor. Bu amaçla yapılan bazı çalışmalar olmakla birlikte (yönetim ve organizasyon kuramları gibi) hala sınırlıdır. Bunun en iyi yolu makale okuyup makaledeki değişkenler arasındaki ilişkilerde o teorinin nasıl kullanıldığını, hangi kavramları incelediğine odaklanarak kişisel notlar almaktır. İyi çalışmalar dilerim.


F.S.

MERHABA SAYIN HOCAM, SUNUMLARINIZDAKİ MODELLERİN TÜMÜ TEK BOYUTLU ÖLÇEKLERİ İÇERİYOR SANIRIM (ÇOK FAKTÖRLÜ ÖLÇEK MODELİ BEN GÖREMEMİŞ OLABİLİRİM). SAYIN HOCAM, MESELA 3 BOYUTLU/FAKTÖRLÜ BİR ÖLÇEĞİ DFA YAPARKEN NASIL MODELLEYECEĞİZ. HER BİRİ AYRI BİR BOYUT GİZİL DEĞİŞKEN OLARAK KENDİ ALTINDAKİ İFADELERE BAĞLANSA (EGZOJEN OLARA) YETERLİ Mİ; YOKSA BOYUTLAR HEM ÜST DEĞİŞKENE (ÖLÇEK DEĞİŞKENİ, TÜKENMİŞİK MESELA), SONRA TEKRAR BOYUTLAR İFADELERE Mİ BAĞLANMALI? ANLATAMAMIŞ OLMAMA BİNAEN ŞÖYLE DE SORABİLİR. İFADELER LİSREL/AMOS'TAKİ SÖYLEMLE, BİRİNCİ DÜZEY DFA ŞEKİLDE GÖSTERİLSE YETERLİ Mİ (BU DURUMDA BOYUTLAR ARASI İLİŞKİ NASIL OLUR BİLEMEDİM AMA), İKİNCİ DÜZEY DFA GİBİ Mİ GÖSTERİLMELİ, YA DA HER İKİSİ DE OLABİLİR Mİ? YANİ TÜKENMİŞLİĞİN BOYUTLARI (DUYGUSAL TÜKENME, DUYARSIZLAŞMA VE KİŞİSEL BAŞARI HİSSİ AZALMASI) İFADELERİ İÇİN EGZOJEN DEĞİŞKEN OLSA YETERLİ Mİ AYRICA TÜKENMİŞLİK ÜST BAŞLIĞINA DÖNÜK OLARAK ENDOJEN BİR GİZİL DEĞİŞKENLE DE BAĞLANTILANDIRILMALI MI? (UZUN SORU İÇİN ÖZÜR, MERAMIMI ANLATMAYI TAM BECEREMEMEKTEN OLSA GEREK:)


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba, sorduğunuz soru daha kapsamlı içerik sunulan İleri SmartPLS Eğitimi kapsamındadır. İleri eğitimde üst yapılarla yapılan analizler, moderated mediation, mediated moderation, control variables kullanılan modeller, dummy variables modelleri, model hatalarında izlenecek stratejiler, PLSc de CFA ve path analizindeki hatalar, değişkenin reflektif ya da formatif olup olmadığını belirleme, Robustness Check gibi analizler vardır. Bu analizlerin SSCI indeksindeki dergilere göre raporlanması da yine İleri eğitim kapsamındadır. İleri eğitimler için eğitmeni takipte kalınız. İyi çalışmalar. Doç.Dr. Harun YILDIZ


M.S.C.

SAYIN HOCAM; AĞZINIZ SAĞLIK...SAYIN HOCAM AŞAĞIDAKİ SORULARA CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİM; 1-SMART PLS İÇİN ÖRNEKLEM EN AZ KAÇ OLMALI? 2-VERİLERİMİZ NORMAL DAĞILIYOR OLSA BİLE SMART PLS Yİ KULLANAMAYACAK MIYIZ? (YANİ SMART PLS SADECE NORMAL DAĞILIM GÖSTERMEYEN VERİLERİN ANALİZİNDE Mİ KULLANILIR? 3-LİSREL VE AMOSTA YAPILAN BİR ANALİZİ SMART PLS'DE DE YAPABİLİR MİYİZ? 4-SMART PLS DE YAPTIĞIMIZ BİR ANALİZİ LİSREL VEYA AMOSTA YAPAMIYOR MUYUZ?SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Eğitim ilk baştaki kayıtlarında bunlar anlatılmıştır. Tekrar dinlemenizde fayda vardır. Sadece kısa bir not olarak SmartPLS kısmi en küçük kareler yöntemini, Amos ve Lisrel maksimum olabilirlik yöntemlerini kullanır. Dolayısıyla birisi normal dağılımda, diğeri normal olmayan dağılımda verinin daha iyi çözümlenmesini sağlar. Başarılar.


M.S.C.

SAYIN HOCAM; DERSİ DAHA İYİ TAKİP ETMEK VE DAHA ÇOK İSTİFADE ETMEK İÇİN BU ANLATTIKLARINIZI İÇEREN SLAYTI BİZLERLE PAYLAŞMA DURUMUNUZ VAR MI? SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba, Slayt içeriği sadece online olarak eğitimi takip için paylaşılmıştır. İyi çalışmalar.


M.S.C.

SAYIN HOCAM; ÖLÇÜM MODELİNDE MADDE ÇIKARDIĞIMIZ ZAMAN ÖRNEĞİN 20 SORULUK BİR ÖLÇEKTE 4 MADDE ÇIKARDIĞIMIZ ZAMAN BU İŞLEM İÇİN ÖLÇEK SAHİBİNDEN İZİN ALMAMIZ GEREKİYOR MU? AYRICA BU DURUMDA ÖLÇEK YAPISI DEĞİŞMİYOR MU? SANKİ YENİ BİR ÖLÇEK ORTAYA ÇIKIYOR BU DA İLERDE SORUN OLMAZ MI?SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba Eğitimin kapsamı dahilinde ölçek geliştirme yoktur. Sistemden ölçek geliştirme ile ilgili kısma bakarsınız. Diğer yazılımları kullanırken güvenilirlik ve geçerlilik için hangi kriterlere dikkat ediyorsanız, SmartPLS için de aynıları geçerlidir. İyi çalışmalar.


M.S.C.

SAYIN HOCAM; TAHMİN GÜCÜNÜ VE VAF DEĞERİNİ HESAPLAMAYI İÇEREN EXCELL SAYFASINI PAYLAŞMA DURUMUNUZ VAR MI (SİZİN İÇİN DE UYGUNSA TABİİ)? SAYGILARIMLA...


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba, Eğitim kapsamında sadece data sizinle paylaşılıyor. Diğerlerini siz zaten kolaylıkla eğitimde anlatıldığı gibi hesaplayabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.


C.K.

HARUN HOCAM MERHABA, DEĞERLİ BİLGİLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. BENİM SORUM COMPOSİTE RELİABİLİTY (CR) HAKKINDA. BİR ÇALIŞMAMDA EĞİTİM KAPSAMINDA BAHSETMİŞ OLDUĞUNUZ TÜM DEĞERLERİM DÜZGÜN ÇIKIYOR, FAKAT CR DEĞERİM İKİ BOYUTUM İÇİN 0.96 VE 0.97 ÇIKIYOR. 0.70 ÜSTÜ CR DEĞERLERİNİN KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞU BİLİNSE DE SİZİN DE İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ HAİR 0.95 ÜSTÜ DEĞERLERİ TEHLİKELİ GÖRÜYOR. BU DOĞRULTUDA BOYUTU OLUŞTURAN MADDELERİN ANLAM OLARAK ÇOK YAKIN OLMASI BENİM GÖZÜMDE BU SORUNUN OLUŞMA SEBEBİ. FAKAT KULLANDIĞIM BU ÖLÇEKLER ÖNEMLİ DERGİLERDE KABUL ALMIŞ DURUMDA (O DERGİLERDE DE 0.95 ÜSTÜ CR DEĞERİNİ PAYLAŞMIŞLAR). SSCI ENDEKSLİ DERGİLERDE ÖZELLİKLE CR DEĞERİNİ İNCELEDİĞİMDE BAZI ÇALIŞMALARDA 0.95 ÜSTÜ DEĞERLERİN PAYLAŞILDIĞINI GÖRMÜŞ BULUNMAKTAYIM. BU DOĞRULTUDA BENİM 0.95 ÜSTÜ CR DEĞERİNİ ÇALIŞMAM İÇERİSİNDE VERMEM NE KADAR DOĞRU OLUR? BU NE KADAR BÜYÜK BİR SORUN? MADDE ÇIKARMAK BİR SEÇENEK OLARAK GÖZÜKMÜYOR BOYUTU OLUŞTURAN MADDELER ÇOK AZ DURUMDA. BAŞKA BİR ÇÖZÜM VAR MIDIR? TEŞEKKÜRLER. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Ben teşekkür ederim. Eğitimde bahsedilen ve önerilen bilgileri aynı şekilde takip ediniz. Bahsettiğiniz durum için strateji şu şekilde olmalıdır. Öncelikle CR değerleri yüksek çıkan boyutların Cross-loadinglerini inceleyiniz. Eğer bu değerlerde aşırı yüklenme sorunu yoksa kalmalı yoksa düşük olan faktör yükü çıkarılmalıdır. Ancak böyle bir durumda izlenen strateji raporlanmalıdır. Bununla birlikte çıkaracağınız maddelerin VIF değerlerini de inceleyip bu kriterle karşılaştırarak bir değerlendirme yapınız. Kolaylıklar dilerim.


C.K.

SAYIN HOCAM MERHABALAR, 500 KİŞİDEN VERİ TOPLADIĞIMIZI DÜŞÜNELİM. BU DURUMDA GÜVENİLİRLİK VE GEÇERLİLİK SONRASINDA İLİŞKİ ANALİZLERİNE GEÇMEDEN ÖNCE YİNE BOOTSTRAPPİNG YAPMAMIZ GEREKİYOR MU? SANIRSAM O KISIM SADECE DÜŞÜK BİR SAYIDA VERİ TOPLADIĞIMIZDA UYGULANACAK. TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Bootstrapping p anlamlılık değerlerinin oluşması açısından size kolaylık sağlar. Aynı zamanda yeniden örnekleme yoluyla verinizdeki çıktıların farklı örneklemlerde geçerli olduğuna kanıt sağlar. Her bir maddenin anlamlılığı için veriniz büyük olsa da eğitimdeki adımları takip etmeniz gerekir. Kolaylıklar dilerim.


Ö.Ö.S.

HARUN HOCAM MERHABALAR, ÖNCELLİKLE EĞİTİMDE SUNMUŞ OLDUĞUNUZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. BENİM SORUM KURDUĞUM BİR MODELE İLİŞKİN UYGULADIĞIM YOL İLE İLGİLİ OLACAK. LİTERATÜRE DAYALI OLARAK ÇOK SAYIDA DEĞİŞKENDEN OLUŞAN BİR MODEL KURGULADIM VE VERİ TOPLADIM. ANALİZ AŞAMASINA GELDİĞİMDE ÖN AŞAMALARDA FAKTÖR YÜKLERİ, CR VE AVE DEĞERLERİNİN EŞİK DEĞERİNİ KARŞILAMADIĞI DÜŞÜNCESİ İLE BİR KAÇ İFADEYİ MODELDEN ÇIKARDIM. YOL ANALİZİ YAPTIĞIMDA LİTERATÜRDE BİR ÇOK KEZ KANITLANMIŞ OLAN SONUÇLARA KENDİ ARAŞTIRMAMDA ULAŞAMADIM. YOL ANALİZİ SONUCUNDA ELDE ETTİĞİM TOTAL EFFECT TABLOSUNDAN YOLA ÇIKARAK ANLAMLI YOLLAR İLE BİR MODEL KURUP BU HALİYLE VERİ TOPLAMAYA DEVAM ETTİM. DOLAYISIYLA YAKLAŞIK 12 EGZOJEN DEĞİŞKENDEN 6 TANESİ KALDI. YALNIZ BAZI DEĞİŞKENLERİN YOL KATSAYILARI ANLAMLI ÇIKMASA DA ISRARLA ARAŞTIRMAMA DAHİL ETMEK İSTEDİM. BU HALİYLE KURGULADIĞIM MODELDE ELE ALDIĞIM YOLLARIN ÇOĞUNLUĞU ANLAMLI ÇIKTI VE HİPOTEZLERİM DOĞRULANDI. ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİ UYGULAMA AÇISINDAN YANLIŞLIK VAR MI? TOTAL EFFECTE DAYANARAK BÖYLE BİR YOL İZLEMEM UYGUN MU? AYNI ZAMANDA PİLOT ARAŞTIRMA İLE BU DEĞİŞKENLERİN ÇIKTIĞI AYRINTILI BİR BİÇİMDE TEZ ÇALIŞMASINDA RAPOR EDİLMELİ Mİ? BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Sayın Özlem Hanım, Topladığınız veri küçük bir data ise ve pilot çalışma bağlamında ön analiz yaptıysanız, izlediğiniz yöntem makul görünüyor. Anlamlı olmayan (teorik olarak da geçerli nedenlere dayalı) değişkenleri çıkardınız. Ancak bu çıkarılanların alt boyut değil de bir değişken olduğu öngörüsüyle izlediğiniz yol uygun görünüyor. Bu sonuçları raporlamalısınız. Bunun için benim doktora tezimi inceleyiniz (Yıldız, 2015). Raporlama da size referans olur. Benim çalışmamda verinin dağılımı gereği farklı bir paket program kullansam da izlenen yol aynıdır. Zaten eğitimi iyi takip ettiğiniz belli. Dolayısıyla anlattıklarınıza göre sorun gözükmüyor. Kolaylıklar dilerim. P.S.: Eğitime dair görüşlerinizi de yorumlara yazarsanız sevinirim.


A.

ÖNCELİKLE SMART PLS TÜRKÇE EĞİTİM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ANCAK VİDEOLARI TAKİP ETMEME RAĞMEN SİZLERE BİR KAÇ SORUM OLACAK: 1-ÖRNEKLEME HESAPLAMASI İÇİN KULLANACAĞIMIZ BİR YOL VAR MI. ÖZELLİKLE SMART-PLS İÇİN ÖNERİLEN ÖRNEKLEM HESAPLAMASI? MESELA BENİM 7 TANE LATENT VARİABLE VAR. 10 İLE ÇARPSAM YETER Lİ Mİ? 2- VİDEOLARDA İKİ VAF DEĞERİ HESAPLAMALARI İÇİN İKİ FARKLI ÖRNEK VERDİNİZ. İLK ÖRNEKTEKİ VAF DEĞERİNİ HESAPLARKEN SPESİFİC İNDİRECT EFFECT/TOTAL EFFECT YAPTINIZ. ( 0.154/.331 = 0.465 ) ANCAK İKİNCİ ÖRNEKTE VAF DEĞERİNİ HESAPLARKEN DİRECT EFFECT/TOTAL EFFECT İSE C1 = 0.374/0.984 =0.778 BULDUNUZ. C1 = 0.374. İKİSİ ARASINDAKİ FARKI ANLAMADIM. 3- GENEL OLARAK ÖLÇÜM MODELİNİ DOĞRULARKEN CONSİSTENT PLS--FACTOR; İLİŞKİ ANALİZİNE VE REGRESYON KATSAYILARINA BAKARKEN BOOSTRAPİNG--> PATH YOLU KULLANILDI. PLS FACTOR VE PATH ARASINDAKİ FARKI VE BOOSTRAPİNG FACTOR VE PATH ARASINDAKİ FARKI KISA BİR ŞEKİLDE ÖZETLEYEBİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Sayın Ali Bey, öncelikle sistemde bireysel olarak eğitimi satın aldığınıza dair bir bilgiye ulaşamadım. Eğitimi ne zaman ve hangi paket dahilinde satın aldınız. Sistemde ilginç bir şekilde sadece adınız yer almaktadır. Görüşmek üzere.


A.

HOCAM MERHABALAR, 13.12.2021 TARİHİNDE ALDIM. TEMEL VE İLERİ DÜZEY SMART PLS EĞİTİMİ


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba. 1. Örnekleme büyüklükleriyle ilgili bir akademik çalışma eğitimde vardı. Zaten PLS-SEM’i örneklemin küçük olduğu durumlarda kullanıyoruz (varsayımlarınıza göre bu kararı araştırmacı alıyor ve birçok yaklaşım vardır). 2. VAF indirekt etki/total etki. Buna göre değerlendirmenizi yapınız (axb/axb+c’). 3. Birisi faktör analizi, diğeri yol analizi. Bootstrapping türev örnekleme yoluyla anlamlılık p değerinin elde edilmesini sağlıyor. İyi çalışmalar.


Y.Ç.

HARUN HOCAM MERHABALAR :) ÖNCELİKLE VERDİĞİNİZ BİLGİLER VE ŞAHANE ANLATIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. AYRIŞMA GEÇERLİĞİ ÖLÇÜTLERİNDEN ÇAPRAZ YÜKLERİ BİNİŞİK MADDE OLUP OLMADIĞI AÇISINDAN KONTROL EDERKEN BAZI YÜKLERİN NEGATİF DEĞERDE OLMASI NE ANLAMA GELMEKTEDİR, BİR SORUN MUDUR VE EĞER SORUN İSE ÇÖZÜMÜ VAR MIDIR? ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDER, İYİ GÜNLER DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba. Negatif değerler (diğer sorulara yakın bir yük değerine sahip değilse) büyük ihtimalle reverse (ters coded) sorulardır. Bunların değerlerini veri setinde uygun bir şekilde recode ederseniz, sorun kalmayacaktır (5-1, 4-2, 3-3, 2-4, 1-5 gibi). İyi çalışmalar.


H.T.Y.

MERHABA HOCAM, SRMR VE NFI GİBİ DEĞERLERİN İHMAL EDİLEBİLECEĞİNİ BELİRTTİĞİNİZ BİR BÖLÜM VAR. BU BİLGİNİN KAYNAĞINI PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ? TEZİMDE SMARTPLS'İ KULLANIYORUM VE NFI DEĞERİNİ 0.8'İN ÜZERİNE ÇIKARAMIYORUM, MODELİMDEKİ DEĞİŞKENLERDEN DAHA FAZLA FEDAKARLIK ETMEK DE İSTEMİYORUM. BU BİLGİNİN REFERANSI BULUNUYORSA TEZİMDE KULLANARAK MODELİMİN MEVCUT HALİNİ KORUYARAK İLERLEME ŞANSIM OLABİLİR. TEŞEKKÜRLER, İYİ ÇALIŞMALAR.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba. Eğitimin kapsamı sadece program kullanımı ve öncesindeki temelin oluşturulmasına yöneliktir. Bu konuda kullanıcının eğitim öncesi ve sonrasında okumalarını yapması gerekmektedir. Aşağıdaki kaynağı inceleyebilirsiniz. Eğitim aşağıdaki kaynak temelinde oluşturulmuştur. Hair, J. F., Hult, G. T. M., Ringle, C. M., & Sarstedt, M. (2022). A Primer on Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) (3e). Thousand Oaks, CA: Sage. Ayrıca SmartPLS ile yapılan analizlerin bulgularını aktarmada açıklayıcı ve kullanıcıya kendi dilinde bir kaynak olması amacını da taşıyan aşağıdaki Türkçe kaynağı inceleyebilir ve atıf vererek raporlamanızı buna göre de yapabilirsiniz: Develi, A., & Yıldız, H. (2021). Çalışanların Sendikalara Yönelik Algılarının İncelenmesi: Bir Çoklu Grup Analizi. Beykoz Akademi Dergisi, 9(2), 85-97. İyi çalışmalar.


H.T.Y.

MERHABA HOCAM, SRMR VE NFI GİBİ DEĞERLERİN İHMAL EDİLEBİLECEĞİNİ BELİRTTİĞİNİZ BİR BÖLÜM VAR. BU BİLGİNİN KAYNAĞINI PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ? TEZİMDE SMARTPLS'İ KULLANIYORUM VE NFI DEĞERİNİ 0.8'İN ÜZERİNE ÇIKARAMIYORUM, MODELİMDEKİ DEĞİŞKENLERDEN DAHA FAZLA FEDAKARLIK ETMEK DE İSTEMİYORUM. BU BİLGİNİN REFERANSI BULUNUYORSA TEZİMDE KULLANARAK MODELİMİN MEVCUT HALİNİ KORUYARAK İLERLEME ŞANSIM OLABİLİR. TEŞEKKÜRLER, İYİ ÇALIŞMALAR.


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba. Eğitimin kapsamı sadece program kullanımı ve öncesindeki temelin oluşturulmasına yöneliktir. Bu konuda kullanıcının eğitim öncesi ve sonrasında okumalarını yapması gerekmektedir. Aşağıdaki kaynağı inceleyebilirsiniz. Eğitim aşağıdaki kaynak temelinde oluşturulmuştur. Hair, J. F., Hult, G. T. M., Ringle, C. M., & Sarstedt, M. (2022). A Primer on Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) (3e). Thousand Oaks, CA: Sage. Ayrıca SmartPLS ile yapılan analizlerin bulgularını aktarmada açıklayıcı ve kullanıcıya kendi dilinde bir kaynak olması amacını da taşıyan aşağıdaki Türkçe kaynağı inceleyebilir ve atıf vererek raporlamanızı buna göre de yapabilirsiniz: Develi, A., & Yıldız, H. (2021). Çalışanların Sendikalara Yönelik Algılarının İncelenmesi: Bir Çoklu Grup Analizi. Beykoz Akademi Dergisi, 9(2), 85-97. İyi çalışmalar.


T.K.

MERHABA HOCAM, LİKERT ÖLÇEĞİ KULLANILAN BİR ANKETTE KARARSIZIM (MESELA 3 NUMARA İLE İFADE EDİLDİĞİNDE) VEYA BİLMİYORUM (MESELA 0 NUMARA İLE İFADE EDİLDİĞİNDE) CEVAPLARININ ANALİZE NASIL BİR ETKİSİ OLUR? SMARTPLS 4 YAZILIMI BU CEVAPLARI NASIL KABUL EDİP İŞLER, AÇIKLAYABİLİR MİSİNİZ? TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (HARUN YILDIZ)

Merhaba. Literatürde Likert ölçeklerinin türleri yer almaktadır. Bunlardan kendinize uyanı onlardan öykünerek seçebilir, verinizi o kritere göre toplayabilir ve analizlerinizi de eğitimde anlatıldığı gibi yapabilirsiniz. Sizden önce o ölçeğin kullanıldığı ölçüm kriterini kendi araştırmanızda da tercih etmenizi tavsiye ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.