Ders Detayı

R ile Tek Denklemli Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Zaman Serileri Analizi
11 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: R programının tanıtımı ve zaman serisi yükleme

Ders 2:  R da  Zaman serilerini yükleme biçimi ve grafik çizimi

Ders 3: Zaman serisinin teorik açıklaması ve seri formları

Ders 4: Durağan ve Durağan olmayan serinin belirlenmesi

Ders 5: Durağan serilerin  modellenmesi ARMA

Ders 6: AR,MA, ARMA, ARIMA Tanım ve Uygulama

Ders 7: Arima fonksiyonu ile doğrusal model tahminleri

Ders 8: Arima mevsim etkisi modelleme

Ders 9: Arfima Modelleri-1

Ders 10: Arfima Modelleri-2

Ders 11: ARCH-GARCH Modelleri

Bu ders toplam 220 dk'dır.

 

Eğitim Hakkında

R programı, istatistik  ve  ekonometrik uygulamalarda  kendisine en fazla yer bulan programların başında gelmektedir. Her geçen gün  hem akademik hem de öğrenci kitlesi tarafında tercih edilen R programı, neredeyse  her bilim dalında kullanılmaktadır. Bu programı cazip kılan en önemli nedenlerinin  başında, programın  esnek kod kullanma becerisini taşıması ve farklı alt programların bu  program altında kullanma  imkanı bulmasındandır.

Ekonometrik çalışmaların büyük bir kısmı zaman serilerini içermektedir. R programı ile  zaman serilerinin analizi kod kullanılarak yapılmaktadır. Yazılanların  programda yüklü kalması, yapılacak yanlış modellemelerde programın  işin başında sizi uyarması, bir çalışma avantajı olarak görülebilir. Farklı zaman serisi tekniklerinin kullanıldığı bu programda doğrusal ve doğrusal olmayan tek denklemli zaman serileri ele alınmaktadır.

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. Aziz KUTLAR İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi (Kimya Mühendisi)   ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İktisat doktorasını tamamladıktan sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında ve üniversitelerde görev yapmıştır. Halen Sakarya üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünde öğretim üyesidir. SSCI ve SCI indexlerde taranan dergilerde birçok yayını olan Prof. Dr. Kutlar birçok ulusal ve uluslararası projede yer almıştır.  Kitapları başucu ve temel kayna.k niteliği taşımaktadır.  Prof. Dr. KUTLAR tarafından kaleme alınan bazı kitaplar aşağıdadır

1.STATA ile Zaman Serileri Uygulamaları (Nobel, 2019 yeni basımda)

2.STATA ile Uygulamalı Çok denklemli Zaman Serileri( Umuttepe,2019)

3.Veri Zarflama Analizi( Fehim Bakırcı ile,2018 Orion)

4.EViews ve SPSS ile Lojistik Regresyon (Logit), Probit ve Tobit Modellerinin Uygulamaları (2018, Orion)

5.EViews ile Uygulamalı Çok Denklemli Zaman Serileri(2017,Umuttepe)

6.EViews ile Uygulamalı Zaman Serileri (2017,Umuttepe)

7.EViews ile Panel Veri Ekonometrisi Uygulamaları(2017,Umuttepe)

8.Ekonometrik Zaman Serileri (2000,2017 Gazi, Umuttepe)

9.Ekonometri  Konu Anlatımlı KPSS Soru ve Çözümleri (2007,2014,Orion-Arın)

10.STATA Uygulaması ile Ekonometriye Giriş(A. Babacanla birlikte,2012, Orion)

11.Ekonometriye Giriş (Beta, Nobel 2000,,2009,2012)

12.Uygulamalı Ekonometri (2005,2009, Nobel)

#Eviews#çokdenklemli #Eviewszamanserileri #uygulamalıekonometri #Ekonomi #Eviews,    #Panelveri#Eviewszamanserileri #uygulamalıekonometri #Ekonomi

 

Eğitmen: Prof. Dr. Aziz KUTLAR

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100  Memnuniyet ve İade garantisi

Fiyat:
624,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 11
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

B.H.

HOCAM MERHABA, BENİM EĞİTİMİMDE 9.VİDEOYA GİRİŞ İZNİ VERMİYOR VE 11.VİDEODA ARCH GARCH GÖRÜNMÜYOR. MEVCUT DERS PROGRAMI İSE FARKLI GÖZÜKÜYOR BU DURUMU DÜZELTMEK İÇİN NE YAPILABİLİR? İYİ AKŞAMLAR DİLERİM.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba,Videoların çekimini tam ve kontrollu göndermiştim. AYEUM ilgileniyor,baksın, sorun varsa yeniden göndereyim. İyi çalışmalar.


H.A.

HOCAM MERHABA, BİR EXCEL DOSYASINDA ENERJİ TÜRLERİNE GÖRE ÇEŞİTLİ VERİLERİ 9 SÜTUN HALİNDE PROGRAMA YÜKLEDİM. HER BİR ZAMAN SERİSİ AYLIK VE HER BİR VERİNİN AYLIK DEĞERİ 12345678,54 GİBİ UZUNLUKTA OLMASINA RAĞMEN, ZAMAN SERİSİNE ÇEVİRDİKTEN SONRA VERİLERİM TEK HANELİ VEYA ÇİFT HANELİ RAKAMLARA DÖNÜŞTÜ. ŞU AN OTOKOLERASYON VE DİĞER ANAİZLERİ GÖSTERDİĞİNİZİ GİBİ YAPIYORUM ANCAK VERİYE BAKINCA O DEĞERLERİN BİR NEVİ KÜÇÜLMESİNİ ANLAYAMADIM? PROGRAM OTOMATİK LOGARİTMA ALIP YAHUT SADELEŞTİRİP Mİ İŞLEM YAPIYOR ACABA? HER BİR SÜTUNDAKİ SERİ İÇİN AYRI BİR VERİ GİRİŞİ YAPIP 9 FARKLI SERİYE AYRI AYRI BAKMAK MANTIKLI MI HOCAM? İLERİDEKİ DERSLERDE ANALİZLERİ YAPMADA SAKINCASI OLUR MU? TEŞEKKÜRLER, SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba Verilerin programa yüklenmesinde uyumsuzluk var. Nokta ile virgüle dikkate etmek gerekir. Bazen virgül yerine nokta kullanılınca veri azalıyor veya artıyor. Ayrıca virgülden sonra rakam sayısını Excelden ayarlayabilirsiniz..


H.A.

HOCAM, FARK ALMAMA RAĞMEN KENDİ SERİM MERDİVEN ŞEKLİNDE VE MAVİ ÇİZGİLERİN DIŞINDA OLDUKÇA. YENİDEN Mİ FARK ALMAM LAZIM?. FARKIN FAKRI ŞEKLİNDE Mİ YAZMALIYIM? DTESLATS<-DİFF(TESLATS) ŞEKLİNDE FARK ALMIŞTIM. YENİDEN FARK ALMAK İÇİN DDTESLATS<-DİFF(DTESLATS) YAPIP TEKRAR KONTROL EDEBİLİR MİYİM? HEM TEORİ HEM DE UYGULAMA AÇISINDAN?


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Tekrar farkını alabilirsin. Ancak ikinci defa fark almak sorunludur. Yaptığın işin doğru olduğundan emin olmalısı.


H.A.

HOCAM, RS İŞLEMİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUM. L BULUNAMADI, RS BULUNAMADI UYARISI ALIYORUM. BELİRTTİĞİNİZ FONKSİYONLARIN HEPSİNİ İNDİREREK İLERLEDİM. LOGARİTMA ALDIK DEDİNİZ AZ ÖNCE LOG ALMA İŞLEMİNİ BEN GÖRMEDİM DİKKATLE DURDURUP NOT ALARAK ÇALIŞMAMA RAĞMEN. HER ŞEY BİRBİRİNDEN ÇOK KOPUK. RS İŞLEMİNİ YAPAMIYORUM. BU FONKSİYONLARI AYRICA MI İNDİRMEM GEREK ACABA DİYE İNSTALL DİYORUM "PACKAGE ‘L’ İS NOT AVAİLABLE (FOR R VERSİON 3.6.2) " ALIYORUM. KEŞKE HER YAPTIĞINIZI HER FONKSİYONUN ÜZERİNDE DAHA İYİ AÇIKLAMA YAPSANIZ.


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Zaman serileri çalışıyorsan Eviews veya Stata yı tercih etmen senin için daha iyi olur. R programı daha çok zaman serilerini de içeren spetial modeller için kullanışlıdır. Çünkü videolarda defalarca ikaz ettim ve mutlaka ek programları indirilmeli ve zaman zaman yenilenmesi gerekir. Bunu yapmadığınız zaman ikide bir error verir. R programına iyi hakim değilseniz mutlaka Eviews veya Stata kullanın lütfen.


R.A.

HOCAM MERHABA. VERİLERİMİZ BİR GÜNLÜK 30 SANİYE ARALIKLARLA ELDE EDİLDİĞİNDE O VERİLERİ NASIL ZAMAN SERİSİNE ÇEVİRECEĞİZ. BENİM VERİMİN FORMATI HH:MM:SS ŞEKLİNDE. BU VERİYİ NASIL ZAMAN SERİSİNE ÇEVİRECEĞİZ. HER 30 SANİYEYE BİR VERİ KARŞILIK GELİYOR


Eğitmenin Cevabı (AZİZ KUTLAR)

Merhaba, verilerinizin zaman tanımlamasını stata veya SPSS de veya Eviews te yapın, sonra R programına aktarmanız sizin için en kolay olanıdır. Nitekim verileri hep öyle aktarmışım, kolaylık olsun diye. Bu saydığım programlarda aralık tanımlama menüleri vardır , orada formata uygun (formatı hatırlatıyor) tanımlayabilir siniz. Örneğin Stata da Statistics < Time Series >s etap utilitie > Declare data to...yolu izleyerek tanımlama ( özel tanımlamada dahil) yapabilirsiniz. İlle de R programında yapmak istiyorum diyorsanız şu komutu kullanın: timeseries.object.name <- ts(data, start, end, frequency)