Ders Detayı

Psikolojik Test-Ölçek Geliştirme ve Uyarlama Süreci ( SPSS ve Lisrel Uygulamaları )
7 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler 

Ders 1: Psikolojik Test Nedir?

Ders 2: Psikolojide Ölçek Kavramı ve Ölçek Türleri

Ders 3: Psikolojik Testlerin Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar-Özgün Bir Ölçme Aracı Geliştirme Süreci

Ders 4: Ölçek Uyarlama Basamakları-1

Ders 5: Ölçek Uyarlama Basamakları-2

Ders 6:  Birinci Düzey Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Lisrel Uygulamaları

Ders 7: İkinci Düzey Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Lisrel Uygulamaları

 

Bu ders toplam 300 dk'dır.

Eğitim Hakkında

Psikolojik test kullanımında en ideal yöntem ölçek geliştirme süreci olmakla birlikte çeşitli nedenlerden dolayı uyarlamanın da oldukça yaygın bir uygulama olduğu söylenebilir. Ancak, gerek ölçek geliştirme yaklaşımı gerekse ölçek  uyarlama yaklaşımı  olsun her ikisi yol da  bilimsel olarak zahmetli bir süreci içinde barındırmaktadır. Bu süreç belli işlem adımlarını takip etmenin yanında belli başlı bazı etki ilke  ve kuralları da içerir. Bu eğitim, ölçek uyarlama ve geliştirme sürecini amaca paralel yazılımlarla örneklendiren bir içeriğe göre hazırlanmıştır.

Eğitmen Hakkında 

Prof.. Dr. İsmail SEÇER, Psikolojik Test Geliştirme ve Uyarlama Süreci, “SPSS ve LISREL ile Pratik Veri Analizi”  başta olmak üzere veri analizi, ölçek geliştirme  konusunda kitaplar yayınlamıştır. Halen Atatürk Üniversitesi’nde  görev yapan Dr. Seçer  SSCI indexli dergilerde birden fazla makale yayınlamıştır. Birçok projenin yürütülmesine imza atmış Dr. Seçer’in uzmanlık alanın eğitim, araştırma yöntemleri ve veri analizidir.

#AYEUM  #yeniyöntemler #psikolojiktestgeliştirme #yöntem

 

Eğitmen: Prof. Dr. İsmail SEÇER

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100 Memnuniyet ve iade garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma ve Datalar üzerinde çalışabilme imkanı

Fiyat:
624,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 7
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

M.K.K.

MERHABA HOCAM, BEN ÖLÇEK GELİŞTİRME SÜRECİ İLE İLGİLİ OLARAK DERSİNİZİ DİNLEDİM VE YAPMAM GEREKEN ÖN HAZIRLIĞI YAPTIM DİYELİM, ÖZ YETERLİK İLE İLGİLİ GELİŞTİRİLEN ÖLÇEKLERİ İNCELEDİM FAKAT BAZILARI PUANLAMA(1BANA HİÇ UYGUN DEĞİL-5BANA OLDUKÇA UYGUN) YADA (0-100 ARASINDA 10 AR 10 AR PUANLAMA) VEYA (1KESİNLİKLE KATILMIYORUM-5 TAMAMEN KATILIYORUM) ŞEKLİNDE DERECELENDİRMELER VAR BUNLARDAN HANGİSİNİN UYGUN OLDUĞUNU ANLAYAMADIM. DİĞER BİR SORUM DA İNCELEDİĞİM BİR ÖZ YETERLİK ÖLÇEĞİNDE BANDURA'YA GÖRE SADECE OLUMLU İFADELERİN KULLANILMASI(YAPABİLİRİM, UYGULAYABİLİRİM GİBİ) VE 0-100 ARASI PUANLAMA ŞEKLİNDE OLMASI GEREKTİĞİ İFADE EDİLMİŞTİ BUNUNLA İLGİLİ DÜŞÜNCENİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİM, YANİ ÖZ YETERLİK ÖLÇEĞİNDE OLUMSUZ CÜMLELER YER ALMALI MI VE DERECELENDİRME NASIL OLMALI?


Eğitmenin Cevabı (İSMAİL SEÇER)

mÜŞERREF HANIM MERHABA. Ölçek geliştirme süreçlerinde hangi kuramı yada teoriyi referans alırsanız ölçeğinizi de o doğrultuda oluşturmanız gerekir. Eğer dediğiniz gibi Bandurayı referans alacaksanız onun belirttiği doğrultuda bir ölçek çalışması yapmanız kaçınılmaz olur. Likert kısmına gelince Türk kültüründe en anlaşılır olanı dörtlü liklert diyebilirim. Yani, 1 hiç katılmıyorum, 2 katılıyorum, 3 kısmen katılıyorum, 4 katılmıyorum ve 5 hiç katılmıyorum veya 1 hiç, 2 bazen, 3 sık sık, 4 her zaman şeklinde önerebilirim. Diğier derecelendirme ölçekleri göze hoş görünse de faktör analizi kısmında ciddi sorun çıkartabiliyor. Alan yazına da bakarak karar vermenizde yarar var. Çalışmanızda kolaylıklar dilerim.


M.K.K.

TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM, ÖNERİLERİNİZİ DİKKATE ALACAĞIM.