Ders Detayı

Her Yönü İle Tez ve Tez Yazımı ( Uygulamalı )
6 Video, Ders Süresi: 75 gün 5,0

Dersler 

Ders 1: Tez Konusunun Belirlenmesi Bölüm 1

Ders 2: Tez Konusunun Belirlenmesi Bölüm 2

Ders 3: Tezin Ön Bölümleri

Ders 4:Tezin Ana Bölümleri (Giriş, Kuramsal Çerçeve ve İlgili Araştırmalar)

Ders 5: Tezin Ana Bölümleri (Yöntem, Bulgular ve Yorum, Sonuç ve Öneriler)

Ders 6:Tezin Arka Bölümleri (Kaynakça, Ekler, Özgeçmiş vb.) ve Tezin YÖK'e Yüklenmesi, Enstitüye Teslimi

 

Bu ders toplam 275 dk'dır.

Eğitmen Hakkında

Prof. Dr. Süleyman Nihat ŞAD “ Nitel veri analizi ve kodlama” başta olmak üzere birçok kitabın yazarı ya da çevirmenidir. Tez Yazımı, Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri ve veri analizi konusunda ülkemizin önde gelen araştırmacıları arasında yer alan Dr. ŞAD,  uluslararası yayın performansı bakımından alanında önde gelen isimler arasında yer almaktadır.  SSCI indexli dergilerde birden fazla makale yayınlamıştır. Birçok projenin yürütülmesine imza atmış olan Dr. Şad, özellikle ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan Jamovi, TAP gibi programları konusunda uzmandır. Birçok eğitimi başarı ile yürütmüş olan  Dr. Şad,  gerek  H-indexi gerek  atıf sayısı bakımından  dünyada  önde  gelen araştırmacılar arasında yer almaktadır.  Halen İnönü Üniversitesi’nde görev yapmaktadır.  

#AYEUM  #yeniyöntemler #tez yazımı #yöntem

 

Eğitmen: Prof. Dr. Süleyman Nihat ŞAD

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: % 100 Memnuniyet ve iade garantisi

Özellikleri:  İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkanı

 

Fiyat:
624,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 6
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 1 Kişi Oyladı (100/100)

1 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

B.Ç.

MERHABA HOCAM, REVİEW ÇALIŞMALARDAN BAHSEDİYORSUNUZ VİDEODA BU ÇALIŞMALARA ULAŞMADA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Çetin, literatür taramanızda özellikle "review" ya da "derleme" anahtar kelimelerini kullanırsanız bu derleme çalışmalara daha hızlı ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar.


A.E.

HOCAM MERHABA, RUSÇA KAYNAKLARI KAYNAKÇADA NASIL GÖSTERİRİZ? KİRİL ALFABESİNDE YAZAR İSİMLERİ TÜRKÇE OKUNUŞUYLA YAZILMAKTA BİLDİĞİM KADARIYLA. METİN İÇİ ATIFLARDA YAZAR ADINI BU ŞEKİLDE VERİYORUM. FAKAT KAYNAKÇADA KİTABIN TAM İSMİNİ DE TÜRKÇE OKUNUŞUYLA MI YOKSA KİRİL ALFABESİYLE Mİ YAZMAK GEREKİR?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayin Esen, Kaynakça yaziminda esas olan okuyan kişinin, verilen künyeden hareketler ilgili esere ulaşabilmesidir. Dolayısıyla orjinal halini vermek gerekir. Ancak köşeli parantez içerisinde çevirisi de verilmelidir. Örnekler için APA Manual (2010) sayfa 204'e ya da APA Manual (2020) sayfa 264'e ve 323'e bakabilirsiniz.


M.B.

DEĞERLİ SÜLEYMAN NİHAT ŞAD HOCAM, HER YÖNÜ İLE TEZ VE TEZ YAZIMI VİDEONUZU (1. DERSTEN 6. DERSE KADAR) SONUNA KADAR İZLEDİM. HOCAM BİR DERS ANCAK BU KADAR SOMUT BİR HALE GETİRİLEREK VE HER KESİMDEN ARAŞTIRMACININ SEVİYESİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE ANLATILABİLİR. BU ÖZVERİLİ ANLATIMINIZDAN DOLAYI SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM, İYİ Kİ VARSINIZ.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Bayraktar, derslerden istifade ettiğinize dair bu nazik dönütünüz beni ziyadesiyle sevindirdi. Tez sürecinizde desteğe ihtiyacınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlık ve başarılar dilerim.


T.D.

HOCAM, HER YÖNÜ İLE TEZ VE TEZ YAZIMI İLE İLGİLİ EĞİTİM VİDEOLARINIZIN TAMAMINI İLGİYLE İZLEDİM. SON DERECE FAYDALI BULDUM. VERDİĞİNİZ BİLGİLERİN SOMUT ÖRNEKLERLE YANSITILMASI VE TEZ SÜRECİNİN TÜM AŞAMALARINI ELE ALMA BİÇİMİNİZ YOĞUN EMEK İÇERİYOR. SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Demir, derslerden istifade ettiğinize dair bu nazik dönütünüz beni ziyadesiyle sevindirdi. Tez sürecinizde desteğe ihtiyacınız olursa benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlık ve başarılar dilerim.


M.K.

DEĞERLİ HOCAM MERHABA, GÜZEL EĞİTİMİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ANCAK AKLIMA BAZI SORULAR TAKILDI. BU SORULAR : İLK SORUM; BAZI MAKALELERDE PROBLEMİN TANIMLANMASI, ÇALIŞMANIN AMACI ŞEKLİNDE VERİLİYOR BU DOĞRU MU ? İKİNCİ SORUM; PROBLEMİN TANIMLANMASINDAN SONRA ÇALIŞMANIN AMACINI VERMEK GEREKİR Mİ ?, DEMEK İSTEDİĞİM PROBLEMİN TANIMLANMASINDA KULLANILAN -BÜTÜNLEŞTİRME, - SINIRLANDIRMA, -TANIMLAMA KISIMLARINDAN SONRA TEKRAR ÇALIŞMANIN AMACINI VERMEK, SANKİ TANIMLAMA KISMI İLE HEMEN HEMEN AYNI OLUYOR BU DURUM MAKALEDE SORUN ÇIKARIR MI ? TANIMLAMA KISMINI ÇALIŞMANIN AMACI ŞEKLİNDE YAPARSAM TEKRAR ÇALIŞMANIN AMACINI YAZMAK İSTEMİYORUM BU YAKLAŞIM DOĞRU MU ? TANIMLAMA İLE ÇALIŞMANIN AMACI BİRAZ FARKLI MI OLACAK ? SON SORUM HOCAM SINIRLANDIRMA KISMINI BEN ÇALIŞMANIN BOŞLUĞU OLARAK DÜŞÜNÜYORUM. SINIRLANDIRMA KISMINDA YAPTIĞIM ÇALIŞMAMI GEREKÇELENDİRMEYE ÇALIŞIYORUM DOĞRU MU YAPIYORUM. CEVAP VE YORUMLARINIZI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Korkmaz, problemin tanımlanması ve amaç bölümleri birbirini tamamlayan iki ayrı bölüm ya da başlıktır. Bilimsel yöntemin ilk basamağı araştırdığımız konunun/problemin mevcut literatür ışığında tanımlanması, bilimin birikimlilik özelliği gereği geçmişteki çalışmaların bulgularının ortaya konması ve mevcut çalışmayla ilgili alandaki boşluğun/ihtiyacın vurgulanmasıdır. Eğitim videolarında da ifade edildiği üzere Niyazi Karasar hocamız bu konuda üç aşamadan (Bütünleştirme, sınırlama ve tanımlama) oluşan sistematik bir akış önerisi sunmuştur. Bu akışta tanımlama kısmı tek başına araştırmanın amacının ifade edildiği yer değil, aynı zamanda bu spesifik konuda yapılmış çalışmalar ya da mevcut literatür ve alandaki eksiklerin de dile getirildiği bölümdür. Ancak amaç başlığı altında kısa ve net bir şekilde bu araştırmanın temel amacı ifade edilir. Raporun türüne göre (tez, makale, proje) amaç cümlesi yerine araştırma sorusu/soruları ya da amacın devamında alt problemler ya da hedefler gibi analizleri ve bulgu sunumunu sistematik alt aşamalara bölen unsurlar da kullanılabilir. Son olarak sınırlandırma kısmından anladığınız aslında benim yukarıda bahsettiğim tanımlama bölümüdür. Sınırlandırma sadece bütünleştirme ve tanımlama arasında köprü kurmayı sağlayan bir kaç geçiş cümlesinden ibaret olabilir. İyi çalışmalar dilerim.


M.B.

MERHABA. AYEUM İÇERİSİNDE FARKLI ALANLARLA İLGİLİ ÇOK İYİ KONU ANLATIMLI VİDEOLAR BULUNMAKTADIR. GERİ BİLDİRİM ANLAMINDA,YAZDIKLARIMIN DEĞERLENDİRİLMESİNİ ÜMİT ETMEKTEYİM. KONULAR DERS 1, DERS 2 ŞEKLİNDE ANLATILMAYA ÇALIŞILMIŞ VE HER BİR DERSTE KONULARA O DERSİN İÇERİĞİNE GÖRE AÇIKLANMAYA ÇALIŞILMIŞ. ÖRNEĞİN, BİR TEZ NASIL YAZILIR KISMIYLA İLGİLİ O TEZİN O KISIMLARI TEKER TEKER ANLATILMIŞ, GAYET GÜZEL. ANCAK, BU ANLATILANLARLA İLGİLİ ÖRNEKLER YETERİ KADAR VERİLMEMİŞ. ÖRNEĞİN, BİR TEZİN NASIL YAZILMASI GEREKTİĞİ İLE İLGİLİ DERSLERİN HEPSİ ANLATILDIKTAN SONRA, BU TEZ NİCEL, NİTEL YA DA KARMA YÖNTEMLE YAZILMIŞ BİR TEZ OLABİLİR. YALNIZCA NİCEL, YALNIZCA NİTEL YA DA KARMA ARAŞTIRMAYLA YAZILMIŞ OLAN ÖNCELİKLE UYGUN GÖRDÜĞÜNÜZ KALİTEDE TÜRKÇE BİR TEZİN BAŞLIK KISMINDAN TARTIŞMA SONUÇ KISMINA KADAR HEPSİ DERSİN EN SONUNDA UYGULAMALI BİR ŞEKİLDE ELE ALINSA DAHA VERİMLİ OLMAZ MI? OYSA Kİ, ANLATILAN DERSLERDE BU ARAŞTIRMA NİCELSE TARTIŞMA SONUÇ ŞÖYLE YAZILIR, NİTELSE BÖYLE VS. KARMAŞIKLIĞINDAN KURTULSAK DAHA DA VERİMLİ OLMAZ MI? YANİ KISACA BİR KALİTELİ BİR TEZİ ELE ALIP BAŞTAN SONA O TEZ OKUNUP, ÖZET, GİRİŞ, YÖNTEM, BULGU, TARTIŞMA VE SONUÇ KISIMLARININ NASIL YAZILMASI GEREKTİĞİYLE İLGİLİ BİLGİ VERİLSE DAHA DA VERİMLİ OLMAZ MI? HATTA VE HATTA İŞLETME, EĞİTİM YA DA DİĞER FARKLI ALANLARDA DEĞERLİ HOCALARINIZ GENEL BİR ŞEKİLDE DEĞİL DE SPESİFİK OLARAK TEZ KONULARINI BİRBİRİNDEN AYIRIP BU ŞEKİLDE UYGULAMALI BİR ŞEKİLDE ANLATSALAR BİR TAKIM SOYUT KAVRAM GÖRDÜKLERİMİZ DAHA DA SOMUT HALE GELMEZ Mİ? TÜRKİYE'NİN EN DEĞERLİ HOCALARININ BU PLATFORMDA BULUŞTUĞUNU GÖRÜYORUM. EĞER BU BEKLENTİM VE BENİM GİBİ NİCE BÖYLE BEKLENTİLER İÇERİSİNDE OLAN ARAŞTIRMACILARIN BU BEKLENTİSİ BURADA KARŞILANAMAZSA İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR DURUMUN İÇERİSİNDE BOCALAMAYA DEVAM EDECEĞİZ. İSTATİSTİK DERSLERİNİ DE İLERLEYEN ZAMANLARDA ANLATMA ŞANSINIZ OLURSA İNANIN ÇOK MUTLU OLACAĞIZ. DÜŞÜNCELERİMİ SAMİMİ BİR ŞEKİLDE İFADE ETMEYE ÇALIŞTIM, BİR KUSURUM OLMUŞSA SİZLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Bayraktar, değerli ve nazik görüşleriniz için teşekkür ederim. Önerilerinizi güncelleme çalışmalarında mutlaka dikkate alacağım. İyi çalışmalar dilerim.


M.B.

SORUMU BİRAZ DAHA SOMUTLAŞTIRACAK OLURSAM, BİR TEZİN TARTIŞMA VE SONUÇ KISMI ŞÖYLE YAZILIR DENİYOR. SİZİN BULDUĞUNUZ BULGULAR, BENZER BULGULAR, FARKLI BULGULARI TARTIŞIN. BURAYA KADAR ÇOK GÜZEL. İŞTE BU SÖYLEDİKLERİNİZİ ÖNCELİKLE TÜRKÇE TEZ, SONRA YABANCI TEZLERDE BU TARTIŞMA VE SONUÇ KISMINI OKUYARAK UYGULAMALI BİR ŞEKİLDE ANLAŞILMASI DAHA İYİ OLMAZ MI? ÖRNEĞİN DENİLİYOR Kİ, SİZ ARAŞTIRMANIZDA BİR SONUÇ BULDUNUZ, BAŞKASI DA BENZER YA DA FARKLI BİR SONUÇ BULMUŞ. PEKİ, BU BULDUĞUNUZ SONUÇ NE ANLAM İFADE EDİYOR? İŞTE BU SORULARIN CEVABINI VERİRCESİNE ÖRNEK BİR TARTIŞMA VE SONUÇ BÖLÜMÜ OKUNUP, BAK BU KİŞİ ARAŞTIRMASININ NE ANLAMA GELDİĞİNİ ŞU ŞU CÜMLELERLE AÇIKLAMIŞ DİYEREK BİZLERİ BİLGİLENDİRSENİZ DAHA DA İYİ OLMAZ MI? BU YAZDIKLARIM TEZİN BAŞLI KISMINDAN TEZİN SONUNA KADAR TÜM KISIMLARDA DA BÖYLE UYGULAMALI ANLATILSA DAHA DA İYİ OLMAZ MI? ANLATTIĞINIZ VE VERDİĞİNİZ BİLGİLER DEĞERLİ HOCALARIM BİZLER İÇİN ALTIN DEĞERİNDE. İYİ Kİ, VARSINIZ.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Bayraktar, değerli ve nazik görüşleriniz için teşekkür ederim. Önerilerinizi güncelleme çalışmalarında mutlaka dikkate alacağım. İyi çalışmalar dilerim.


M.B.

SÜLEYMAN HOCAM, DEĞERLİ VE NAZİK BİLGİLENDİRMENİZ İÇİN ÇOK SAĞOLUN. SİZİN AĞZINIZDAN ÇIKAN HER KELİME BİZLER İÇİN ÇOK DEĞERLİ HOCAM. İYİ Kİ AYEUM VAR, İYİ Kİ SİZİN GİBİ DEĞERLİ BİLİM İNSANLARI BU PLATFORM ALTINDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİNDE DEĞER ÜRETEBİLMEK İÇİN BİR ARAYA GELMİŞ HOCAM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Teşekkür ederim sayın hocam.


M.B.

SÜLEYMAN HOCAM, MERHABA. AYEUM PLATFORMUNDA BİR TEZİN İLGİLİ ARAŞTIRMALAR BÖLÜMÜNÜN YAZILMASIYLA İLGİLİ DERS 4 TEZİN ANA BÖLÜMLERİ (GİRİŞ, KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR) VİDEOSUNU İZLEDİM VE BU VİDEODA ÇOK DEĞERLİ BİLGİLER BULUNMAKTADIR. 03.23. DAKİKADA AYNEN ŞU BİLGİLERİ VERMİŞSİNİZ: İLGİLİ ALAN YAZIN GÖZDEN GEÇİRİLEREK ARAŞTIRILAN KONUYLA İLGİLİ O GÜNE KADAR NELERİN YAPILDIĞININ ORTAYA KONULMASI VE ANALİZ EDİLMESİ GEREKİR. LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ, ÇALIŞMA ÖZETLERİNİN ALT ALTA YAZILMASI DEĞİL DAHA ÖNCE YAPILAN ÇALIŞMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN, BENZERLİKLERİN VE FARKLILIKLARIN ORTAYA KONULMASIDIR ŞEKLİNDE GAYET AÇIK BİLGİLER VERMİŞSİNİZ. SÜLEYMAN HOCAM, VİDEONUN İLERLEYEN DAKİKALARINDA (58:39) İSE, ALANDAKİ ARAŞTIRMA BULGULARI VE TEMEL KAYNAKLARIN ANALİTİK BİR ŞEKİLDE OKUNDUĞU VE SENTEZLENDİĞİ BÖLÜMDÜR ŞEKLİNDE AÇIKLAMALARINIZI SÜRDÜRMÜŞSÜNÜZ. 56.53 DAKİKANIN OLDUĞU YERDE İSE İLGİLİ ARAŞTIRMALARIN YAKIN TARİHTEN GERİYE DOĞRU OLACAK ŞEKİLDE BULGU VEYA SONUÇLAR SIRALANIR DENİYOR. HOCAM, DAHA ÖNCEKİ DAKİKALARDA ARAŞTIRMA SONUÇLARI ÖZET ŞEKLİNDE PEŞ PEŞE VERİLMESİN DERKEN, BURADA İSE ARAŞTIRMA SONUÇLARI YAKINDAN UZAĞA OLACAK ŞEKİLDE GERİYE DOĞRU SIRALANSIN DENİYOR. BU DURUMDA ARAŞTIRMA SONUÇLARIYLA İLGİLİ SENTEZ NASIL YAPILACAK? DİYELİM Kİ, AHMET ŞU SONUCU BULDU, MEHMET ŞU SONUCU BULDU. GELEN ELEŞTİRİLER AHMET ŞU SONUCU BULDU, MEHMET BU SONUCU DA BULDA PEKİ BULDU DA NE OLDU? YANİ BU SONUÇLAR NE ANLAM İFADE EDİYOR GİBİ ELEŞTİRİLER GELİYOR. İŞTE O YÜZDENDİR Kİ, TEZİMİZİN TARTIŞMA VE SONUÇ KISMINDA KULLANACAĞIMIZ BÖLÜMLER GENELLİKLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR BÖLÜMÜ YANİ AHMET'İN, MEHMET'İN BULDUĞU SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLECEĞİ BÖLÜMDÜR. O YÜZDEN İLGİLİ ARAŞTIRMALARI YAZARKEN DE TARİH SIRASINA GÖRE DEĞİL DE KATEGORİLERE AYIRARAK YAZMAMIZ GEREKİYOR. ÖRNEĞİN BİR ARAŞTIRMACI NİCEL ARAŞTIRMASININ SONUCUNDA FAKTÖR ANALİZİ KULLANARAK YÜKSEKÖĞRETİMDE AKADEMİK BOYUTU ÖNEMLİ BİR BOYUT BULMUŞ, BAŞKA BİR ARAŞTIRMACI AKADEMİK BOYUTU ÖNEMSİZ BULMUŞ, BAŞKA BİR ARAŞTIRMACI İMAJ BOYUTUNU EN ÖNEMLİ BOYUT BULMUŞ, BAŞKA BİRİSİ İMAJ BOYUTUNU EN ÖNEMSİZ BOYUT BULMUŞ VS. BU DURUMDA BİZ İLGİLİ ARAŞTIRMALAR KISMINI ŞU ŞEKİLDE Mİ YAZMAMIZ GEREKİYOR? LİTERATÜRDE YAPILAN BAZI ÇALIŞMALARDA AKADEMİK BOYUT EN ÖNEMLİ BOYUT BULUNURKEN (BAŞAK, 2017; YILDIRIM, 2015.....), BAZI ARAŞTIRMALARDA İSE AKADEMİK BOYUT EN ÖNEMSİZ BOYUT BULUNMUŞTUR (PARASURAMAN, 1985; TAYLOR, 2010;...). İŞTE AKADEMİK BOYUTU ÖNEMLİ VE ÖNEMSİZ BULAN ARAŞTIRMALAR VERİLDİKTEN SONRA İŞTE BU DURUM YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ AKADEMİK FAALİYETLERİNE DAHA DA ÇOK ÖNEM VERMESİ GEREKTİĞİ, BU ANLAMDA AKADEMİK BOYUTUN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİ GİBİ İFADELERİ KULLANMAMIZ GEREKİR Mİ? YA DA ZATEN TARTIŞMA VE SONUÇ BÖLÜMÜNDE AKADEMİK BOYUTUN YA DA BİZİM ELDE ETTİĞİMİZ YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ KALİTE BOYUTLARINI DİKKATE ALARAK ZATEN TARTIŞMA VE SONUÇ KISMINDA BU TARTIŞMALARI YAPACAĞIZ MANTIĞI MI DOĞRU? YANİ KISACA İLGİLİ ARAŞTIRMALAR KISMINDA KENDİ ARAŞTIRMA PROBLEMİMİZLE DOĞRUDAN YA DA DİREKT İLİŞKİLİ OLAN ARAŞTIRMA SONUÇLARINI YAZIP BU SONUÇLARIN NE ANLAM İFADE ETMEDİĞİNE YÖNELİK İFADELER YAZILMADAN YALNIZCA TEZİMİZİN TARTIŞMA VE SONUÇ KISMINDA ARAŞTIRMA BULGULARIMIZIN SONUÇLARIYLA İLGİLİ Mİ TARTIŞMA VE YORUMLARDA BULUNMAMIZ GEREKİYOR? DİĞER BİR İFADEYLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR KISMINDAKİ YORUMLAR DİĞER ARAŞTIRMACILARIN ELDE ETTİĞİ DAHA ÖNCEKİ ARAŞTIRMA SONUÇLARIYLA İLGİLİ ELDE EDİLMİŞ YORUMLAR MI OLMALI? BU AŞAMADA BİZ KENDİ TEZİMİZDE ARAŞTIRMA SONUCUNA HENÜZ ULAŞAMADIĞIMIZ İÇİN ZATEN İSTESEK DE KENDİ ARAŞTIRMA SONUCUNUN BULGULARINI İLGİLİ ARAŞTIRMA KISMINA YAZAMAYIZ? HOCAM, AYEUM PLATFORMUNU BAŞTAN SONA İNCELEDİM İLGİLİ ARAŞTIRMALARIN YAZILMASIYLA İLGİLİ TEORİK ANLATIMLI BİR SÜRÜ KONU VAR. ŞAYET BU KONULAR ÖRNEKLERLE AÇIKLANMAZSA BİR TAKIM ŞEYLER MAALESEF SOYUT KALACAKTIR. O YÜZDENDİR Kİ, İŞLETME ALANIYLA DA İLGİLİ KONULAR ÇOK GÜZEL AÇIKLANMIŞ AMA İSTERDİM Kİ, EN SONUNDA TÜM BU ANLATILAN KONULARI ÖZETLEYECEK ŞEKİLDE BİR TEZ BAŞTAN SONA İNCELENSİN, ÖNEMLİ DEĞİL VİDEOUNUN 2 YA DA -3 SAAT OLMASI. SİZDEN BAŞKA SIĞINACAK BAŞKA BİR LİMANIMIZ KALMADI HOCAM. EĞER MÜMKÜNSE SİZLERE TELEFONLA ULAŞABİLİRSEM BAZI SORULARI SİZE KARŞILIKLI DAHA DA İYİ BİR ŞEKİLDE SUNMA FIRSATIMIZ OLUR. İYİ Kİ, AYEUM PLATFORMU VAR. SİZİN ARACILIĞINIZLA KİM BİLİR NİCE BİLİM İNSANLARI DEĞERLERİ ESERLERE İMZA ATACAKTIR. ASLA ŞAHSIM ADINA SÖYLÜYORUM PES ETMEYECEĞİM. GERİ DÖNÜŞ YAPARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam başta belirttiğiniz literatürün sentezlenmesi beklenen bölüm girişteki "Problem Durumu" ile "Kuramsal Çerçeve" bölümleri. İkinci olarak belirttiğiniz yakın tarihten geriye doğru sıralama işlemi bir çok üniversitenin tez yazım yönergesinde belirtildiği haliyle Yurtiçi ve Yurtdışında yapılmış çalışmalardır. Bu bölümün ne kadar gerekli olduğuna dair eleştirilerimi de videoda bulabilirsiniz. Bilimsel bir araştırma raporunu özgün kılan şey tabiki yapılan çalışmalarla ilgili bir liste sunmak değil bir sentez yapmak olmalı. Başka sorularınız olursa yine buradan sorabilirsiniz. Kendi teziniz özelinde takıldığınız ve danışmak istediğiniz sorular var ise öncelikle danışmanıza sormanız daha etik olacaktır. Başka takıldığınız hususlar var ise etik ve akademik sınırlar içerisinde yardımcı olmaya çalışırım tabi ki. İyi çalışmalar dilerim.


M.B.

SÜLEYMAN HOCAM MERHABA. BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMA RAPORUNU ÖZGÜN KILAN ŞEY TABİKİ YAPILAN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİR LİSTE SUNMAK DEĞİL BİR SENTEZ YAPMAK OLMALIDIR ŞEKLİNDE DEDİNİZ. VİDEOLARDA ANLATTIĞINIZ GİBİ, TEZİN KURAMSAL PARAGRAFINI YAZARKEN ÖRNEĞİN SANAL ORTAMDA ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİNİN ÖRTÜK PROGRAM BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLEREK ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENMELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ İNCELEMEYE ÇALIŞTIĞINIZ ARAŞTIRMANIZDA KURAMSAL OLARAK PARAGRAF PARAGRAF ALINTI YAPIP EĞİTİM KAVRAMINDAN BAŞLAYIP GENEL DEN ÖZELE DOĞRU KONUYU SINIRLANDIRIP VE ÖRTÜK PROGRAM ŞEKLİNDE KONU TANIMLANARAK PARAGRAFLAR SENTEZLENEREK AÇIKLANMAYA ÇALIŞILMIŞ. BURAYA KADAR HER ŞEY GÜZEL ANLAŞILDI. PEKİ HOCAM, İLGİLİ ARAŞTIRMALARIN (KURAMSAL ARAŞTIRMALARIN SENTEZLENMESİNDE SIKINTI YOK) SENTEZLENMESİYLE İLGİLİ KISA BİR ŞEKİLDE EN AZINDAN BURAYA BİR PARAGRAF YAZABİLİR MİSİNİZ? YA DA UYGUN GÖRDÜĞÜNÜZ BİR KAYNAĞI BİZLERE TAVSİYE EDEBİLİR MİSİNİZ?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Ulusal tez tarama merkezinden "İngilizce öğretiminde kesintisiz öğrenme yaklaşımının öğrenci başarısı ve tutumuna etkisi" başlıklı danışmanlığını yaptığım tez size bir fikir verebilir sayın hocam.


M.B.

SÜLEYMAN HOCAM, VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER İÇİN ÇOK SAĞOLUN.


Ö.T.

MERHABALAR SAYGIDEĞER HOCAM, TEZ YAZIM KONULU DERSİNİZ GERÇEKTEN BESLEYİCİYDİ. MÜTEŞEKKİRİZ. SORUMU YANITLARSANIZ KAFAMDAKİ ŞÜPHELERİ GİDERMİŞ OLURUM: - TÜRKİYE GENELİNDE İLKOKULLARDA UYGULANAN BİR PROJEDE, PROJE UYGULAYICISI ÖĞRETMENLERLE GÖRÜŞME YAPMAM GEREKİYORDU. LAKİN PANDEMİDEN DOLAYI YÜZ YÜZE GÖRÜŞME(MÜLAKAT) GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ. TELEFONLA GÖRÜŞMELERDE DE YETERLİ SAYIYA ULAŞAMADIM. BEN DE GÖRÜŞME SORULARINI FORMA AKTARIP GOOGLE FORMS ARACILIĞIYLA PROJE UYGULAYICILARINA ONLİNE ORTAMDA GÖNDERDİM. BU BAĞLAMDA; 1-YAPMIŞ OLDUĞUM VERİ TOPLAMA ARACININ TAM OLARAK ADI NEDİR? 2- BULUNDUĞUM İLDE BU PROJEYİ UYGULAYAN (HER OKULDA 1 ADET PROJE UYGULAYICISI VAR) 121 TANE İLKOKUL VAR. KAÇ KİŞİYE GÖRÜŞME FORMUNU UYGULAMAM YETERLİ OLUR ACABA? 3- BU ÇALIŞMAMDA EVREN VE ÖRNEKLEM Mİ YOKSA ÇALIŞMA GRUBU OLARAK MI BAHSETMEM GEREKİR? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Turan, öncelikle çalışmanızda başarılar dilerim. Etik ilkeler açısından sorularınızın cevaplarını öncelikle tez danışmanızdan almanızın gerektiğini belirttikten sonra naçizane kendi görüşlerimi maddeler halinde aşağıda sunmaya çalışayım: 1. Nitel görüşme yönteminin özünde uzun süreli zengin veri toplama ilkesi yatar. Yüzyüze olmasa da Meet, Zoom gibi uzaktan online konferans uygulamalarıyla görüşmelere devam edebilirsiniz. Bu sayede ana sorularınızın yanında devam (sonda) soruları sorma ve cevapları yönlendirme/derinleştirme şansınız olabilir. Sizin uyguladığınız yöntem açık uçlu anket yöntemidir ve görüşmenin yukarıda saydığım güçlü yönleri ortadan kalacaktır. 2. Şayet Google formla veri toplamaya devam edecekseniz veri toplama aracınızın adına artık görüşme formu dememeniz lazım. Nicel araştırmaların aksine nitel bir araştırmada kim ve neden sorusu kaç kişi sorusundan daha önemlidir. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden araştırmanıza uygun olanı benimsemeniz daha doğru olacaktır. Ancak böyle bir araştırmada verilerden elde ettiğiniz sonuçlar kendini tekrarlayana kadar, yani belirli bir veri doygunluğu sağlanana kadar veri toplamaya devam etmeniz Türkiye genelinde uygulanan bu Projeyle ilgili size daha gerçekçi bilgiler sunacaktır. 3. Evren ve örneklemden bahsedebilmek için genelleme amacı güden nicel bir çalışma yürütmeniz gerekir. Aslına bakarsanız araştırmanızın doğası da (Türkiye genelinde ilkokullarda uygulanan bir proje) bunu gerektiriyor. Nitel bir araştırmayla başlayıp sonuçların genellenebilirliğini sorguladığınız nicel tarama türü bir araştırmayla devam edebilirsiniz (keşfedici karma desen). Sadece nitel bir çalışma yapacaksanız gerekçesiyle birlikte uygun bir amaçlı örnekleme yöntemini belirleyip, "Katılımcılar" tanımlaması yapabilirsiniz. Not: Yukardaki görüşler Eğitim alanında çalışan bir uzman olarak yöntembilim açısından düşüncelerimi içermekte olup etik ilkeler açısından sorularınızın cevaplarını kendi tez danışmanızdan almanız daha uygun olacaktır. Saygılarımla.


M.E.D.

HOCAM MERHABA, PEKİ ARAŞTIRMA FİKRİMİZİ OLUŞTURDUKTAN SONRA GEREKEN LİTERATÜR ÇALIŞMASINI YAPARKEN KONUMUZLA ALAKALI ÇOK AZ BİLİMSEL ÇALIŞMA VARSA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ? ÖRNEĞİN AKADEMİK DANIŞMANLIĞIN YETERSİZLİĞİNİ ARAŞTIRMA ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN İNCELERSEK, BU KONUNUN LİTERATÜR TARAMASINDA YETERLİ ÇALIŞMA YOKSA ANCAK KONU BİLİMSEL AÇIDAN ARAŞTIRILMAYA DEĞER BİR KONUYSA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ? TEŞEKKÜR EDERİM


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Danalıoğlu, tümdengelime dayalı, kuram test etmeye dönük nicel bir araştırma yapıyorsanız zaten hipotezlerinizi alanda yapılmış araştırmaların bulgularına dayalı olarak kuracağınız için böyle bir sorun olmayacaktır. Ancak örneğin keşfedici, tümevarımcı, kuram oluşturmaya dayalı nitel bir araştırma için bahsettiğiniz gibi incelediğiniz konuyla ilgili literatür çok sınırlı olabilir. Bu da zaten araştırmanızın özgün değerini güçlendirecek bir gerekçe olarak raporda da mutlaka vurgulanmalıdır. Gelelim böyle bir durumda literatür taramanızda yeterli çalışmayı nasıl bulacağınız sorusuna. Sanırım temel yanılgınız araştırmaların genellikle yukarıda tanımladığım birinci türe uygun olması gerektiğini düşünmeniz. Bir araştırmanın literatürünü yazmak demek aynı konuyla ilgili benzer çalışmaları raporlamak demek değildir. Literatür bölümünün başından sonuna kadar sunulan bütün argümanlar (literatürdeki görüşler ve/veya araştırma bulguları), okuru, sizin önerdiğiniz araştırma fikrinin alanda konuyla ilgili şimdiye kadar süregelen araştırma dizisi içerisinde mantıksal olarak araştırılması gereken bir sonraki adımı (boşluğu, ihtiyacı, şimdiye kadar araştırılmamış olanı) temsil ettiğine ikna etmelidir. Dolayısıyla özgün bir çalışmada örneğin akademik danışmanların yetersizliğinin incelenmesinin gerektiğini düşünüyorsanız ve alanda bu konu yeterince çalışılmamış ise sizin literatürünüzü daha önce çalışılmış konular olan (genelden özele doğru) akademik danışmanlık, danışmanlık görevleri, etkili danışmanın özellikleri, danışmanlığın öğrenci üzerindeki etkileri vb. öncül konular oluşturacaktır. Daha kısa ve güncel bir örnek vermem gerekirse pandemi sürecinde uzaktan eğitimin güçlükleriyle ilgili bir araştırma yapacaksanız, tabiki literatürde henüz pandemi ve uzaktan eğitimin birlikte çalışıldığı mevcut araştırmalar bulamayabilirsiniz. Ama böyle bir araştırmanın üzerine temellendirileceği literatür genel olarak uzaktan eğitim, evde eğitimi (homeschooling), doğal afetlerde eğitim vb. gibi mevcut çalışmalar olabilir. İyi çalışmalar dilerim.


G.T.

SAYIN HOCAM, EĞİTİMİ EN BAŞINDAN SON DERSE KADAR ÇOĞUNLUKLA NOTLAR ALARAK DİNLEDİM. ÇOK VERİMLİ BİR EĞİTİMDİ. KATKILARINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam teşekkür ederim.


B.Ç.

HOCAM MEHABALAR, BİR TEZİN LİTERATÜR TARAMASI KISMINDA ATIFSIZ HİÇBİR ŞEY YAZAMAZ MIYIM? KENDİME AİT BİR ŞEY YAZMAYACAĞIMI BİLİYORUM. ESKİ DÖNEMLERDE TANIMI YAPILMAMIŞ KAVRAM İLK FİLOZOFLARCA FARK EDİLMİŞTİRİ ATIFSIZ YAZABİLİR MİYİM? BİR KİTAPTA 1950 DE ŞU KİŞİ BUNU YAPTI KISMINI KİTABA ATIFLA MI YAZMALIYIM? O BİLGİNİN NEREDEN ALINDIĞI KİTAPTADA YOK. İŞİN ÇOK ACEMİSİ OLDUĞUM İÇİN OKUMA YAPSAMDA BİR GİRİŞ YAPAMIYORUM. SAYGILAR


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam video eğitiminde doğrudan ve dolaylı alıntılar ve literatür taraması ile ilgili ayrıntılar yer almakla birlikte sorunuzda bahsettiğiniz hususlarda ilgili kaynaklara atıf yapmanız gerektiğini söyleyebilirim. Bu konudaki deneyiminizi artırmak ve neye, nerede, nasıl atıf yapılacağını çok daha iyi öğrenmek için eğitimlerin yanında nitelikli akademik dergilerde yayımlanmış makaleleri daha yoğun okumanızı öneririm. Saygılarımla.


D.Ç.

SAYIN HOCAM; DERSİN TÜM İÇERİĞİNİ BAŞTAN SONA İZLEDİM, NOTLAR ALDIM. İHTİYACIM OLAN BİR ÇOK NOKTAYA PARMAK BASMIŞSINIZ. ÇOK AÇIKLAYICI, YARARLI BİR VİDEO OLMUŞ. EMEĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Teşekkür ederim sayın hocam.


M.Ö.

MERHABA HOCAM, ÖNCELİKLE EMEĞİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK. SİZLERE SORMAK İSTEDİĞİM BAZI SORULAR VAR. LAKİN BU VİDEO BAŞLIĞI ALTINDA İNCELENEN KONUYLA İLGİLİ SORUYU SORMAM SANIRIM DAHA YERİNDE OLACAKTIR. SORUYU DAHA İYİ BETİMLEMEK ADINA ÖRNEK VERİLECEK OLURSA DİYELİM Kİ A TEZİNDE MEHMET,2019 ADLI KİŞİ BÖYLE BİR SONUÇ BULMUŞTUR DİYOR. BİZ BU ARAŞTIRMAYI KENDİ TEZİMİZDE DE KULLANACAĞIMIZ ZAMAN BU DURUM İNTİHALE GİRER Mİ? ÇÜNKÜ AYNI ÇALIŞMA ÖRNEK GÖSTERİLMİŞ OLMAKTADIR. İKİNCİ OLARAK İSE BİR KİTAPTAN ALINTI YAPACAĞIMIZ ZAMAN KİTABIN İÇİNDE REFERANS GÖSTERİLEN KİŞİYİ BELİRTMEMİZ GEREKMİYOR DEMİŞTİ ÜNİVERSİTEDEKİ HOCAMIZ. DOĞRUDAN KİTAP YAZARINI BELİRTİN DİYOR. BU DOĞRU MUDUR?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Okcü, herhangi bir kaynağı atıfladığınız ve kaynakçada gösterdiğiniz zaman ilgili kaynağın kendisine ulaşmış ve incelemiş olmanız gerekir. Görmediğiniz incelemediğiniz bir kaynağı atıflayamazsınız. Bir başkasının atıfladığı kaynak o kişinin emeğidir. Direk ondan alırsanız etik olmaz. Ama istisnai olarak ilgili kaynağa ulaşamadığınız durumlarda (çok eski bir kaynaktır, yaygın olmayan bir dilde yazılmıştır vb.) "aktaran" (as cited in) seçeneği kullanılabilir... İkinci sorunuz için de ilk cevabım geçerli... İyi çalışmalar dilerim.


M.Ö.

MERHABA HOCAM, ACABA YAPILAN ÇALIŞMALARIN SONUCUNU SINIRLANDIRMA BÖLÜMÜNDE VEREBİLİR MİYİZ? ÖRNEĞİN A KİŞİSİ ELEŞTİREL DÜŞÜNME ÜZERİNE 150 KİŞİYLE YAPTIĞI ÇALIŞMA SONUCUNDA ŞUNU BULMUŞTUR, B KİŞİSİ ELEŞTİREL DÜŞÜNME ÜZERİNE YAPTIĞI ÇALIŞMADA BUNU BULMUŞTUR. BİZ DE BU ÇALIŞMADA MATEMATİK DERSİNİN ELEŞTİREL DÜŞÜNMEYE ETKİSİNİ ARAŞTIRMAKTAYIZ VB.... TEŞEKKÜR EDERİM.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam problem durumu bölümü için huni benzeri bir daraltmayı içeren "bütünleştirme, sınırlandırma ve tanımlama" aşamalarını izlerken geçmişte yapılmış araştırmalarla ilgili bulguları daha çok "bütünleştirme" aşamasında vermemiz daha uygun olur. Sınırlandırma aşaması araştırma konunuzun daha önceki çalışmalardan farklı ve özgün olarak ne olduğunu ortaya koyduğunuz kısımdır. Ancak bu sınırlandırılmış araştırma konusunun özgünlüğüne ilişkin açıklama ve karşılaştırmaları da "tanımlama" kısmında yapabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.


H.K.

HOCAM MERHABA, ÖNCELİKLE EĞİTİMİNİZ GERÇEKTEN ÇOK KAPSAMLI VE DOYURUCU. AYEUM ÜYELİĞİ BULUNAN ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİMİNİZ ZORUNLU KILINSA BİRÇOK TEZ SORUNU ORTADAN KALKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. BENİM SORUM DÜZENLEYİCİ DEĞİŞKEN İLE KONTROL DEĞİŞKENİ AYNI MIDIR? BİR ÇALIŞMADA CİNSİYETİ KONTROL DEĞİŞKENİ OLARAK GÖRMÜŞTÜM. BURADA SİZ DÜZENLEYİCİ DEĞİŞKEN OLARAK ALMIŞSINIZ. BU KONUDA CEVAP VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. İYİ ÇALIŞMALAR.


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Karlı, öncelikle teşekkür ederim. Düzenleyici (moderator) ve kontrol değişkeni farklı kavramlar. Kontrol değişkeni özellikle deneysel çalışmalarda etkisi sabit tutulmak için her iki grupta da kontrol edilen değişkendir. Bu cinsiyet de olabilir. Örneği deney ve kontrol grubundaki kadın ve erkek bireylerin sayıca denk olması gibi... Moderatör değişken daha çok yapısal eşitlik modellerinde kullanılan ve bağımlı bağımsız değişken arasındaki ilişkinin farklı durumlardaki anlamliligini test etmede kullanılan bir tür bağımsız değişkendir. Benzer şekilde cinsiyet yaygın moderatör örneklerinden biridir.


F.B.S.

MERHABA HİÇBİR VİDEOYU İZLEYEMİYORUM. BİLGİSAYARIM MACBOOK. BUNUN İLE İLGİLİ BİR SORUN OLABİLİR Mİ ACABA?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın Sunay, Farklı sunucular denemenizi öneririm. Sorunun bilgisayardan kaynaklandığını sanmıyorum. Yine de kurumunuzdan teknik destek isteseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Saygılarımla.


Ü.E.

MERHABA HOCAM, TEZİM NİTEL BİR ÇALIŞMA OLACAK. KATILIMCILAR İSLAM DİNİNE MENSUP OLMA VE YETİŞKİN OLMA ŞARTINI SAĞLAYACAK. BU ŞARTLAR "ÖLÇÜT ÖRNEKLEME" İLE UYUMLU MUDUR?


Eğitmenin Cevabı (SÜLEYMAN NİHAT ŞAD)

Sayın hocam Türkiye bağlamında bir araştırma yapıyorsanız maalesef bahsettiğiniz özelliklerinin ölçüt örnekleme için yeterince sınırlandırıcı olacağını düşünmüyorum. Ölçüt örneklemeyi, araştırmanızın amacı doğrultusunda en zengin verileri toplayabileceğiniz grubu daha iyi tanımlamak ve sayıca sınırlandırmak için kullanabilirsiniz, ama sizin örneğinizde Türkiye bağlamında milyonlarca kişiden bahsediyoruz.