Ders Detayı

Bibliyometrik Analiz Eğitimi
12 Video, Ders Süresi: 75 gün

Dersler

Ders 1: Tanıtım

Ders 2: WOS Veritabanı Kullanımı ve Veri Setinin İndirilmesi

Ders 3: Bibexcel Tanıtımı ve Yazarlar İle İlgili Örnekler

Ders 4: Bibexcel Uygulamaları-Ülkeler ve Dergilerin Bulunması

Ders 5: Bibexcel Uygulamaları-2

Ders 6: Vosviewer'e Giriş

Ders 7: Vosviewer Uygulama Örnekleri-1

Ders 8: Vosviewer Uygulama Örnekleri-2

Ders 9: CiteSpace Program Tanıtımı

Ders 10: CiteSpace Keyword ve Term Örneği

Ders 11: Örnek Uygulamalar 

Ders 12: SciMAT

Not: Bu ders toplam 400 dk'dır.

Eğitmen Hakkında

Ben Doç. Dr. Hakan ÖZKÖSE. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde görev yapmaktayım. Bibliyometrik analiz üzerine SCI-Exp, SSCI, ESCI ve TRdizin gibi önemli indexlerde yayınlarım bulunmakta.Bu eğitim içeriğinde, bibliyometrik analiz araçlarının nasıl kullanıldığı ile ilgili bölümler yer alacaktır. Bu kapsamda, Web of Science veritabanı kullanımı ve WoS’dan nasıl veri indirildiği, BibExcel programı ile performans analizlerinin nasıl ortaya çıkartıldığı, Vosviewer ve CiteSpace ile terim çıkartma, bağlantı ağlarının oluşturulması ve görsellerin yorumlanmasının nasıl yapıldığı ve son olarak da SciMat ile alandaki önemli terimlerin ortaya çıkartılması, bu terimlerin birbirleri ilişkilerinin incelenmesi ve ortaya çıkan temaların zamansal bazda değişiminin incelenmesi konularına değinilecektir.

#AYEUM  #bibliyometri #VOSviewer

Eğitmen: Doç. Dr. Hakan ÖZKÖSE

Katılım Belgesi: Evet

Durum: Tüm Dersler Yüklendi

Garanti: %100 Memnuniyet ve İade Garantisi

Özellikleri: İnteraktif, Online Sınav, Eğitmene soru sorma imkânı

 

Fiyat:
799,90 TL
Ders İzleme Süresi: 75 Gün
Erişim Zamanı: 7/24
Video Sayısı: 12
Durum: Satın Alınabilir
Favoriye Ekle


Tanıtım Videosunu İzle



Örnek Dersi İzle

Puanlar 0 Kişi Oyladı (0/100)

0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi
0 Kişi

Yorumlar

D.Ö.

HOCAM MERHABALAR, VİDEONUN SONLARINA DOĞRU YAZARLARIN LİSTESİNİ YAPARKEN DİKKATİMİ ÇEKEN BİR KISIM OLDU. WU HAİYANG İSİMLİ YAZARIN İSMİ İKİ KERE GEÇİYOR, BİRİNDE VİRGÜL VAR DİĞERİNDE YOK. BUNLAR FARKLI KİŞİ GİBİ GÖRÜNÜYOR. BENZER ŞEKİLDE EVLİ KADIN YAZARLARIN ÇİFT SOY İSMİ KULLANMASIYLA İLGİLİ DE UNİQE HALE GETİRMEK GEREKİYOR. BU KONUDA DÜZELTME YAPMAK GEREKİR Mİ VE NE ÖNERİRSİNİZ? TEŞEKKÜRLER.


Eğitmenin Cevabı (HAKAN ÖZKÖSE)

Sayın hocam bu konuda haklısınız. Verilerde bazı durumlarda tutarsızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Özellikle evlilikle soy isim değişikliğinde çok karşılaşılan bir durum. Ya da yazarın birden fazla isim tanımlaması olabiliyor. Ben verileri aldıktan sonra excel’e aktarıp filtreleyip a’dan z’ye sıralıyorum. Birleştirme işlemini bu liste üzerinden yapıp h-index değerlerini yeni liste üzerinden yapıyorum. Süreç biraz zahmetli ve uğraştırıcı. Zamanın çoğunu veri temizleme ve dönüştürme işlemi ile harcıyorum. Bir çok çalışmada tekrarlar görebilirsiniz. Veriyi düzeltmeden yapalılan işlemlerde hatalı sonuçlar alınmakta. Bu yüzden titizlikle bu işlemin yapılması gerekiyor. Özellikle vosviewerdaki anahtar kelimelerde de aynı durum geçerli iyi bir dönüştürme işlemi yapmanız gerekiyor. İnşallah yardımcı olabilmişimdir.


D.Ö.

HAKAN HOCAM YANITINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. TEYİT ETMEK İSTEDİM. WOS VERİSİNİ ÖRNEĞİN PLAİNTEXT OLARAK İNDİRİP ANALİZ PROGRAMINA ALDIKTAN SONRA MI EXCEL FORMATINA AKTARMAK GEREKİYOR? BİR DE SON CÜMLENİZDE BELİRTTİĞİNİZ ANAHTAR KELİMELERDE NE GİBİ BİR DÖNÜŞÜM YAPMAK GEREKİYOR? TEKRAR TEŞEKKÜRLER. SAYGILARIMLA.


Eğitmenin Cevabı (HAKAN ÖZKÖSE)

Analiz ettikten sonra excel’e alıyorum. Sütünlara dönüştürüp filtreleyip sıralıyorum. Anahtar kelimeler için vosviewerda ilk olarak anahtar kelime analizini yürütüyorum bu analizde eşik değerini 1 seçiyorum ilk 1000 taneyi göstermek isteyecektir tamamının sayısını yazıp ilerletiyorum. Açılan ekranda kelimeler, occurrence ve total link strenght değeri olan sayfadan tümünü seçip sağ tıklayıp kelimeleri indiriyorum. Sonra uygulamayı kapatıp. İndirdiğim kelimeleri excelde açıp alfabetik sıra ile sıralatıyorum. Sonra çoğul tekil yanlış yazım varmı diye kontrol ediyorum. Örneğin students, student gibi sonra birini belirleyip plaintext dosyasındakinin hepsini düzeltiyorum control f değiştir işinize yarayacaktır. Aynı şekilde kısaltmalar için de geçerli mesela Internet of Things ile Iots veya IoT aynıdır bunları da tek bir formata ilk baştaki dosyada düzeltiyorum. Sonra vosviewerda tekrar çalıştırıp bir kez daha kontrol ediyorum.


Y.İ.

AĞZINIZA, YÜREĞİNİZE SAĞLIK KIYMETLİ HOCAM. BAŞINDAN SONUNA ÇOK DETAYLI VE ÖĞRETİCİ BİR ANLATIM OLDU. ÇOK FAYDASI OLDU. ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.


Eğitmenin Cevabı (HAKAN ÖZKÖSE)

Teşekkür ederim.


İ.G.

MERHABA İYİ GÜNLER HOCAM, WOS UYGULAMASINDAN ÇALIŞACAĞIM KONU HAKKINDA 3.621 TANE YAYIN BULUYORUM. SONRASINDA ANLATTIĞINIZ GİBİ BU MAKALELERİ İNDİRİYORUM. İNDİRDİĞİM DOSYALARI NOTEPAD++ UYGULAMASINDA FN VE VR KISALTMALARI VE EF KISALTMALARI 1 TANE OLACAK ŞEKİLDE DOSYALARI BİRLEŞTİRİYORUM. FAKAT PT J AU KISALTMALARINI CTRL F YAPTIĞIMDA 3.619 YAYINLA EŞLEŞME SAĞLANIYOR. DEFALARCA DENEMEME RAĞMEN SONUÇ HEP AYNI ÇIKIYOR. BUNUN NEDENİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİM ? VE BU DURUM ÇALIŞMAM İÇİN BİR SORUN YARATIR MI ?


Eğitmenin Cevabı (HAKAN ÖZKÖSE)

Hayır yaratmaz. PT J dışında kalan 2 tane vardır. Bazıları J olarak taglenmiyor. Bir sorun yaratmayacaktır.


H.C.B.

HOCAM MERHABALAR, ÖNCELİKLE GÜZEL ANLATIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER ÜLKELER H-İNDEX HESAPLAMADA TURKEY OLARAK BİR OCCURRENCES(16), CİTATİON SUM WİTHİN H-CORE (156), ALL CİTATİONS (190), H-İNDEX (8) DEĞERLERİNİ ELDE ETTİM. ANCAK TURKİYE ŞEKLİNDE İKİNCİ BİR DEĞERİMDE VAR OCCURRENCES(6), CİTATİON SUM WİTHİN H-CORE (1), ALL CİTATİONS (2), H-İNDEX (1) BU İKİ DEĞERİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUM. TURKİYE ŞEKLİNDE ANCAK BU DEĞERLERİ TOPLAMAM DOĞRU OLUR MU YOKSA H-İNDEX HESAPLAMADA ORANSAL BİR DURUM VARSA YANLIŞLIK YAPMIŞ OLUR MUYUM?


Eğitmenin Cevabı (HAKAN ÖZKÖSE)

Verileri analizden sonra birleştirmen hata verecektir. Anladığım kadarı ile verisetinde hem Turkey hem de Turkiye şeklinde yazım var. Verisetinin ilk halinde tek bir formata çevirmen daha uygun olacaktır. Ya da makaleler için ülke bilgilerini çektiğinde (h-index hesaplamadan önce) ilgili dosya üzerinden düzeltebilirsin. Düzeltikten sonra h-index işlemlerini sırası ile yaparsan bir sorun ile karşılaşmazsın.